Zile caniculare la malul mării! Măsuri instituite de Primăria Constanța

Zile caniculare la malul mării! FOTO: Primăria Constanța

Meteorologii au emis cod galben de caniculă și disconfort termic valabil de luni, 8 august, de la ora 12.00, și până în seara zilei de marți, 09 august, ora 21.00.

În intervalul menționat, în Dobrogea, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși, pe arii relativ extinse, pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade, mai scăzute pe litoral și în deltă (30-33 de grade), iar cele minime vor fi cuprinse între 18 și 24 de grade.

Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura:

  • Funcționarea permanentă a cișmelelor publice cu apă potabilă;
  • Funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului;
  • Stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului;
  • Stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului;
  • Funcționarea în bune condiții a toaletelor publice și executarea controalelor privind respectarea măsurilor igienico-sanitare;
  • Executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului;
  • Asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor.

Pentru protejarea stării de sănătate a populației, la solicitarea Primăriei Constanța, vor interveni și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în aproape 90 de unități beneficiază gratuit de măsurarea tensiunii arteriale.

De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Biroului Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență vă recomandă să evitați expunerea prelungită la soare, în special, în intervalul orar 11.00 – 18.00, iar în cazul deplasărilor este indicată folosirea mijloacelor de protecție (pălării, umbrele, ochelari de soare) și purtarea hainelor largi, deschise la culoare.

Totodată, este recomandată hidratarea cu lichide menținute la temperatura camerei sau ceaiuri calde. Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; iar ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.

Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Puteți semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:

  • Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055;
  • Dispecerat Direcția Generală Poliția Locală – 0241/484.205 și 0341/922;
  • Dispecerat Biroul Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență – 0737/552.271.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*