Zeci de universități și licee vin la Constanța în căutare de tineri interesați de studii în străinătate

Targ educațional la Constanța. FOTO Facebook IntegralEdu

Odată cu diminuarea efectelor pandemiei, din ce în ce mai multe instituții internaționale de învățământ își exprimă interesul pentru atragerea tinerilor români. Astfel, peste 50 instituții vor fi prezente la Constanța, în data de 6 martie, la Hotel Continental Forum, la World Education Fair, cel mai complex târg educațional organizat în această primăvară.

„Interesul a crescut atât din partea universităților, dar și al tinerilor care vor să meargă să studieze în străinătate. Astfel, în calitate de consultanți educaționali am înregistrat o creștere de aproape 20 la sută a cererilor de aplicații față de aceeași perioadă a anului trecut. Ca urmare a Brexit-ului observăm o tendință de orientare a interesului către țări europene ca Olanda, Italia, Danemarca, dar și către SUA. Marea Britanie se menține totuși pe locul al doilea ca destinație. De asemenea, tot ca tendință generală, observăm o creștere a interesului pe zona programelor de master, pentru că în ultimii ani au fost foarte mulți tineri care nu și-au constituit bugete suficiente pentru studiile de licență, dar care și-au dorit tot timpul să studieze în afară”, precizează Ana Maria Papp, Business Development Manager IntegralEdu.

În topul destinațiilor de studiu pentru care aplică tinerii români, Olanda se află pe primul loc, urmată de Marea Britanie, Italia, Danemarca, Germania și Spania.

„Față de anii anteriori, familiile celor care vor să studieze în străinătate se mobilizează în prezent mult mai repede în pregătirea dosarelor sau în documentarea pentru obținerea de burse. De aceea, la momentul actual prezența la un târg educațional cum este WEF este foarte importantă pentru că tinerii și familiile își pot lua informațiile direct de la sursă, fără a mai căuta, zile întregi, pe internet informații pe care oricum nu le găsesc actualizate sau complete”, mai explică Ana Maria Papp.

Din punct de vedere al domeniilor alese, lucrurile nu sunt schimbate față de anii anteriori. Astfel, pe prima poziție în topul preferințelor se situează Computer Science & Engineering. Pe locul doi se află studiile europene, urmate de Business și Creative Media and Game Technologies. Pe locul cinci în clasamentul preferințelor se regăsește domeniul Aerospace Engineering, înlocuind domeniul Drept, care se găsea anul trecut pe aceeași poziție.

Care sunt cele mai potrivite țări unde se poate studia cu bugete reduse

Din datele IntegralEdu reiese o creștere de 50 la sută a aplicațiilor pentru studii de licență în SUA. „Majoritatea aplicanților, merg în paralel cu formularele pentru obținerea unei burse care poate acoperi până la 100 la sută din taxa de școlarizare, în funcție de dosarul candidatului și situația financiară a familiei”, adaugă Ana Maria Papp.

Consultanții IntegralEdu au realizat pe baza informațiilor interne un top al țărilor alese de studenți, care oferă programe în limba engleză și unde se poate studia cu cele mai reduse bugete:

  1. Germania: până la 380 euro/semestru. Costuri de trai lunare: 1000 EUR
  2. Italia: de la 1.000 euro/an. Costuri de trai lunare: 1.300 euro
  3. Belgia: 1.000 euro/an. Costuri de trai lunare: 800 – 1.000 euro
  4. Olanda: 2.000 euro/an. Costuri de trai lunare: 800 – 1.000 euro
  5. Irlanda: 3.000 euro/an. Costuri de trai lunare: 1.300 euro

„Pe lângă aceste destinații pot fi accesate, la costuri acoperite de burse, și universități din Marea Britanie sau SUA, însă schemele sunt diferite de la instituție la instituție. Și din acest motiv este importantă participarea la WEF, unde cei interesați pot discuta direct cu reprezentanții universităților despre toate aceste aspecte și oportunitățile de finanțare a studiilor”, mai precizează Ana Maria Papp.

Spre exemplu, în funcție de rezultatele la Bacalaureat pot fi obținute burse academice în Marea Britanie de până la 4.000 de lire sterline reducere din taxa de școlarizare, iar pentru SUA între 30 la sută și 50 la sută reducere din taxa de școlarizare. Universitățile din SUA sunt generoase în acoperirea taxelor prin oferirea de burse sportive, reducerea din taxă putând ajunge și până la 100 la sută dacă persoana în cauză deține performanțe considerabile în sport. Olanda este o țară cu potențial din acest punct de vedere, având în vedere opțiunile de ajutor financiar pe care le pune la dispoziție, acoperind în totalitate taxa de școlarizare de 2.209 euro/an, dar și cheltuielile de trai sub forma de împrumuturi și grant-uri oferite de către statul olandez.

Aplicațiile pentru studiile liceale au crescut cu 20 la sută în ultimii doi ani

În contextul sanitar actual, numărul solicitărilor pentru studii gimnaziale și liceale în străinătate a crescut cu 20 la sută în ultimii doi ani. În topul preferințelor se situează Marea Britanie, urmată de alte destinații europene precum Elveția, Germania și Spania.

„Interesul pentru studii liceale în SUA și Canada este de asemenea în creștere. La ediția actuală a WEF vor fi reprezentate peste 20 de instituții de învățământ secundar și organizatori de tabere educaționale din Marea Britanie, Elveția, Germania și SUA. Cele mai multe familii din România care își trimit copiii la studii liceale în străinătate aleg Marea Britanie ca destinație în special datorită rigorii academice dar și facilităților oferite de școli. Însă argumentul principal este legat de oportunitățile academice pe care le au tinerii după absolvirea unui liceu în străinătate”, explică Raluca Niculae, Manager Departament Studii Liceale IntegralEdu.

Cât costă studiile la un liceu în străinătate și cum se obțin bursele?

Taxele anuale de studiu pentru un liceu sau o școală internațională de tip boarding (internat), unde sunt incluse masa, cazarea, taxele de studiu și activitățile extracurriculare pornesc de la 15.000 lire sterline pentru un colegiu Sixth Form și pot ajunge la 50.000 lire sterline pentru o instituție de top din Marea Britanie. În schimb, costul mediu anual al unui liceu internațional din Germania, Austria și Spania este de 35.000 euro, incluzând taxele de școlarizare, cazare și mese.

„Din ce în ce mai multe școli independente oferă burse candidaților cu aptitudini speciale. Acestea se traduc prin reducerea parțială a costurilor anuale, iar procentele diferă de la un caz la altul, în funcție de bugetul anual alocat de fiecare instituție în parte și de rezultatele candidatului, la testele de admitere. Bursele pot fi academice, sportive, muzicale sau artistice și se acordă elevilor care dau dovadă de performanțe deosebite într-una dintre aceste arii. Pentru Marea Britanie, de exemplu, deși taxele de școlarizare pot părea mari, trebuie luat în considerare tot pachetul oferit de școli, dar mai ales nivelul burselor academice, sportive sau artistice, care pot uneori acoperi până la 50 la sută din taxele de școlarizare. În cadrul WEF, vizitatorii vor discuta direct cu reprezentanții liceelor internaționale pentru a afla care sunt opțiunile educaționale, bursele oferite și cerințele de admitere”, concluzionează Raluca Niculae.

World Education Fair are loc pe 6 martie la Constanța – hotel Continental Forum (ora 11.00). Accesul se face gratuit pe bază de înregistrare prealabilă pe site-ul evenimentului www.worldeducation.ro.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*