Zeci de primării din județul Constanța au fost amendate cu 625.000 de lei de către comisarii Gărzii de Mediu

Comisariatul Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu a finalizat controalele tematice privind stadiul de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale (conform PNGD) și a stării de salubritate a localităților, conform Planului Anual General de Activități al Gărzii Naționale de Mediu.

Potrivit GNM, au fost verificate toate cele 70 unități administrativ teritoriale ale județului, iar în urma acțiunilor de verificare au fost aplicate 58 de sancțiuni contravenționale – amenzi și avertismente, în valoare totală de 625.000 de lei.

Acțiunile de control au urmărit:

  • asigurarea serviciului public de salubritate a localităților, respectiv existența contractelor cu operatorii de salubritate;
  • verificarea implementării sistemelor de colectare separată de către UAT-uri, existența punctelor de colectare și dotarea corespunzătoare a acestora;
  • utilizarea sistemelor de colectare separată a deșeurilor de către generatori;
  • transportul separat (fără a fi amestecate) a deșeurilor colectate separat de către generatori;
  • verificarea îndeplinirii țintei de reducere a cantității de deșeuri municipale depozitate de către UAT, pentru anul 2020;
  • trasabilitatea deșeurilor municipale de le generator la valorificare/eliminare;
  • depunerea declarațiilor privind obligațiile UAT-urilor la fondul pentru mediu.

Tot în cadrul acestui control tematic au fost efectuate 15 verificări la operatori de salubrizare de pe raza județului Constanța. În urma acțiunilor de verificare s-au aplicat 10 sancțiuni contravenționale în valoare de 500.000 de lei, la patru operatori de salubrizare.

În concluzie, colectarea și transportul deșeurilor menajere și cele colectate selectiv sunt asigurate în toate cele 70 UAT-uri al județului Constanța, prin contracte de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*