Zeci de persoane, trimise în judecată după ce au organizat un grup infracțional în Mangalia ce se ocupa cu proxenetism, camătă și șantaj

Curtea de Apel, Tribunalul Constanta. FOTO Catalin Schipor

Un număr de 27 de inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT Constanța, 25 sub control judiciar și doi în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, proxenetism, camătă, șantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălarea banilor.

Potrivit DIICOT, în perioada ianuarie 2011 – iunie 2021, pe raza municipiului Mangalia a acționat un grup infracțional organizat, constituit de tip polivalent în scopul comiterii infracțiunii de proxenetism și, în mod subsecvent, în scopul comiterii de infracțiuni în vederea introducerii în circuitul civil a sumelor de bani rezultate din activitățile de proxenetism, respectiv spălarea banilor, evaziune fiscală sau infracțiuni ce au urmărit sporirea veniturilor obținute ilicit, de exemplu camăta și recurgerea la șantaj în cazul neplății sumelor de bani solicitate.

De asemenea, constituirea și funcționarea grupului infracțional organizat a avut la bază și scopul comiterii de infracțiuni cu violență, de multe ori concretizate în adevărate scandaluri în public, cu impact social și mediatic intens. În acest sens, este de menționat faptul că o parte dintre membrii grupului infracțional au fost trimiși în judecată, pentru comiterea de infracțiuni cu violență, în perioada cuprinsă între anii 2011 – 2021.

Grupul infracțional organizat a fost inițiat și ulterior, constituit, având la bază relațiile de rudenie și interesele financiare comune și a acționat coordonat timp de mai mulți ani, atât pe plan intern, cât și extern, membrii acestuia etalând un nivel de trai ridicat prin deținerea și utilizarea de autoturisme de lux, dezvoltarea de afaceri imobiliare prin intermediul altor persoane etc.

„În ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de proxenetism, menționăm faptul că, în cursul urmăririi penale, au fost identificate 34 de persoane vătămate care au practicat prostituția în folosul membrilor grupului infracțional organizat în România și în alte nouă state din Uniunea Europeană”, au precizat procurorii DIICOT.

Metoda folosită de membrii grupului infracțional organizat pentru racolarea persoanelor vătămate și determinarea acestora fie să practice prostituția, fie să continue practicarea acestei activități a fost aceea cunoscută sub denumirea „Loverboy”.

Mare parte dintre sumele obținute din practicarea prostituției au fost trimise prin intermediul serviciilor de transfer rapid monetar, în perioada 2011 – 2021, suma totală tranzacționată de către membrii grupului infracțional organizat fiind de 3.450.650 de dolari, echivalentul a 2.898.546 de euro.

Cu privire la infracțiunea de camătă s-a reținut că, în perioada decembrie 2011 – iunie 2021, liderul grupului infracțional organizat și un alt inculpat, membru al grupului, au dat bani cu împrumut fără a fi autorizați în condițiile legii, percepând o dobândă lunară între 5 și 10 procente.

Corelativ, infracțiunea de șantaj a constat în aceea că, în perioada august 2020 – mai 2021, liderul grupului infracțional organizat a amenințat în mod repetat cu săvârșirea unor acte de violență o persoană vătămată, pentru a o determina să îi remită suma totală de 60.000 de euro, compusă din sume pe care acesta i le-a împrumutat persoanei vătămate începând cu luna ianuarie 2017 și pentru care a perceput dobânzi lunare în cuantum de 10 la sută.

În ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată s-a reținut că, în luna mai 2021, a fost falsificat cu prilejul întocmirii un „Contract de împrumut”, prin atestarea în cuprinsul său a unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv că a faptului că unul dintre inculpați ar fi împrumutat o terță persoană, la data de 15.03.2013, cu suma de 408.825 lei, pentru o perioadă de 10 ani, fără dobândă, înscris care a fost folosit la o unitate bancară pentru a justifica transferul sumei de 408.400 lei în contul inculpatului.

În final, în ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor aceasta a constat în transferarea sumelor de bani obținute din proxenetism prin numeroase tranzacții de valoare redusă, realizate în principal prin intermediul societăților de transfer monetar rapid, fie pe numele membrilor grupării, fie pe numele unor persoane interpuse, urmată de achiziționarea de bunuri mobile și/sau imobile, pe numele lor sau pe numele unor persoane interpuse (din cercul relațional cel mai apropiat, de maximă încredere, în principal rude de gradul I sau II) și realizarea unor investiții în edificarea de imobile (case de locuit), în scopul de revânzării, prin implicarea unor societăți comerciale și derularea unor operațiuni de creditare a respectivelor societăți, operațiuni urmate de retragerea de sume de bani în numerar.

Prin rechizitoriu s-a solicitat menținerea măsurilor asigurătorii instituite asupra 11 autoturisme de lux, 15 imobile, sume de bani, bijuterii, conturi, părți sociale, confiscarea specială a sumelor de bani, confiscarea extinsă și obligarea inculpaților la suma de 712.000 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat aferente fazei de urmărire penală. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*