Zeci de percheziții, inclusiv la Constanța, pentru destructurarea unei grupări de criminalitate organizată transfrontalieră. Prejudiciul ar depăși 80 de milioane de euro

Percheziții pentru destructurarea unei grupări de criminalitate organizată transfrontalieră

Polițiști de frontieră din cadrul structurilor centrale și teritoriale ale Poliției de Frontieră Române, sub coordonarea procurorului învestit în cauză din cadrul DIICOT Iași, efectuează joi, 17 decembrie, începând cu ora 06.00, 40 de percheziții la sediile mai multor firme și la locuințele unor persoane pe raza județelor Bihor, Timiș, Galați, Constanța, Iași, Bacău, Sibiu, Brașov și în municipiul București. În cauză se derulează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă continuată și evaziune fiscală în formă continuată.

Cazul a pornit de la două anchete declanșate, în perioada 2017 – 2019, la nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) și documentate în urma cooperării internaționale, privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră. Aceasta era formată din cetățeni români, moldoveni și ucraineni, fiind implicată în activități de producere și comercializare ilegală de țigarete în scopul obținerii de importante beneficii financiare ilicite. Membrii grupării au pus în funcțiune, pe teritoriul mai multor state membre ale UE, fabrici clandestine de producere și ambalare de țigarete. Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul adus de activitatea grupării transfrontaliere se ridică la suma de peste 80 milioane de euro.

Percheziții pentru destructurarea unei grupări de criminalitate organizată transfrontalieră

Din cercetări a reieșit faptul că din luna mai 2019 parte din gruparea infracțională a început să funcționeze pe teritoriul României, în sensul că administrează mai multe spații de depozitare a unor cantități mari de materiale folosite la fabricarea țigaretelor (role de etichete, filtre de țigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziționate din Republica Bulgaria și Republica Moldova, care ulterior depozitării sunt transportate cu documente de transport false către state din Europa.

În acest context, în urma sesizării penale făcută de polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, sub coordonarea procurorului învestit în cauză din cadrul DIICOT Iași, a fost documentată activitatea infracțională a persoanelor implicate pe teritoriul țării noastre, ca parte integrantă a celor două cazuri documentate de OLAF, în care polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră cooperau din anul 2017.

Percheziții pentru destructurarea unei grupări de criminalitate organizată transfrontalieră

Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 17 decembrie, când polițiști de frontieră Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Garda de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, C.S.C.T.F.A.B.O. și Sectorul Poliției de Frontieră Aeroport Sibiu, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT Iași, împreună cu jandarmi din cadrul Brigăzii Specială de Intervenție “Vlad Țepeș” București și a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, efectuează 40 de percheziții la sediile mai multor firme și la locuințele unor persoane suspecte. Vor fi puse în aplicare 50 de mandate de aducere.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și Biroul tehnic din cadrul DIICOT.

Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, vor fi desfășurate percheziții pe teritoriul Ungariei și Italiei, iar la perchezițiile efectuate pe teritoriul României asistă și doi polițiști din cadrul Guardia Civil din Spania. Pentru documentarea întregii activități infracționale, polițiștii de frontieră români au cooperat, la nivel internațional, pe lângă (OLAF) și Guardia Civil din Spania, și cu agenția britanică HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – Vama Britanică).

Percheziții pentru destructurarea unei grupări de criminalitate organizată transfrontalieră

Cercetările în cauză continuă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT Iași, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*