UPDATE VIDEO Prefectul de Constanța a constituit o comisie tehnică pentru evaluarea situației legate de malul surpat de la Cumpăna

Mal surpat în comuna Cumpăna. FOTO Adrian Boioglu

Prefectura Constanța a anunțat că, în urma informărilor primite de la Primăria Cumpăna și de la Compania Națională a Administrației Canalelor Navigabile S.A., primele notificări oficiale transmise Instituției Prefectului, referitor la alunecările de teren produse pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră, pe terenul administrat de ACN, prefectul județului, Dumitru Jeacă, a dispus formarea unei comisii care să facă constatarea, în teren, a situației reale și a potențialelor consecințe.

Comisia este constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului Județean Constanța, ai primăriilor Cumpăna și Agigea, ISU, ISC, ABADL, ACN, ANIF, Garda de Mediu și se va întruni în zona afectată în această după-amiază.

La momentul actual, Primăria Cumpăna, împreună cu ANC și proiectantul responsabil au luat măsuri de prevenire a accidentelor (blocarea drumului de exploatare la cota terenului natural, restricționarea accesului in zonă, evacuarea pământului în alt perimetru ș.a.)

În urma evaluării, comisia va informa Comitetul Județean pentru Situații de Urgență cu privire la constatările făcute și va propune, dacă se impune, măsuri suplimentare pentru prevenirea și limitarea impactului asupra siguranței locuitorilor din zonă și a activității pe canal.

UPDATE: Iată concluzia comisiei de la Prefectura Constanța:

Comisia care s-a deplasat la Cumpăna în această după-amiază a constatat că:

  • fenomenul de alunecare a terenului este în evoluție
  • C.N. ACN S.A. Constanța a demarat lucrări de descărcare controlată a apelor freatice în zona falezei
  • au fost luate măsuri de limitare a accesului populației în zonă
  • nu pare a fi un risc iminent pentru comunitatea din zonă, dar este imperios necesară intervenția pentru consolidarea malului.

Suplimentar, mâine se va realiza o expertiză tehnică de către un expert autorizat, după cum a precizat ACN, care a și solicitat procedura.

După efectuarea acesteia, toate datele vor fi coroborate și va fi luată decizia asupra modalităților de intervenție tehnică.

Recomandările de la acest moment ale comisiei, până la stabilirea soluțiilor tehnice de intervenție în zonă, sunt legate de monitorizarea situației de către administratorul drumului de exploatare (ACN) și de descărcarea controlată a apelor freatice – date care vor fi raportate către CJSU- și de delimitare strictă a zonei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*