VIDEO Planetariul din Constanța, gazdă pentru un spectacol de arte vizuale și poezie cu tematică astrală

Planetariul Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Planetariul Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Universul este totul, tot ceea ce atingem, vedem și simțim, dar de-a lungul timpului ne-am pus întrebări cum ar fi: Care sunt începuturile Universului ? Cât de vechi este el ? Cum a apărut materia ?

Este dificil să ne imaginăm materia din urmă cu 13 miliarde de ani când Universul și-a început existența, însă Planetariul din Constanța ne invită să explorăm această poveste fantastică a începuturilor Lumii dintr-o altă perspectivă: accea în care știință este asezonată cu artă.

Zilele acestea actori profesioniști, cântăreți și balerini pregătesc un spectacol de sunet și lumină care se va desfășura în clădirea Planetariulului concomitent cu proiecții video extraordinare ale spațiului cosmic și începuturilor sale.

“Proiectul se numește “Prezentul meu trecut” și este un spectacol de arte vizuale și poezii recitate de actori profesioniști. Poezii ale unor autori români, cu tematică astrală care vor fi completate de proiecții planetariului și de muzică live. Pentru un impact vizual și mai mare vom fi ajutați și de două balerine” spune organizatorul spectacolului, Sebastian Pătrunjei.

Producția spectacolului de video – art / performance „Casa mea din cer” este un concept cultural – educativ inedit și interesant destinat punerii în scenă în Planetariile din Constanța și Galați. Showul de teatru combinat cu film va reda vizual povestea Universului de la formare și până în prezent și presupune un montaj spectaculos și impresionant de proiecții video transpuse pe cupola Planetariilor.

“Poezie și stele. Dincolo de pilotul pe care vrem să-l facem ca promotor al prezentării de la Planetariu cu elemente poetice, aici va fi un adevărat teatru în care 30 de poezii alese din lirica românească (Blaga, Labiș, Păunescu, Nichita Stănescu și bineînțeles Eminescu) vor fi prezentate într-un decor tipic astral cu bolta înstelată și cu muzică deosebită live. Va fi ceva diferit față de o proiecție normală la Planetariu, va fi un spectacol în sine ce va avea ca particularitate evoluția în decorul Planetariului”, spune Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Spectacolul vizual va fi completat cu muzică interpretată live de doi muzicieni, la instrumente mai puțin obișnuite (duduk, mey, tigvă, daulă, xilofon, blockflote, cajon, lăută), cu momente de dans (două balerine cu apariții fantomatice) și cu grupaje de versuri din poezii românești cu tematică spațială, recitate de actori profesioniști: (Luceafărul, Scrisoarea I, La steaua – Mihai Eminescu; Contemplarea Lumii din afară ei, Tot universul nostru era albastru și gol – Nichita Stănescu; Balada unei stele mici, Eclipsa, Misterul nopții, Răspunsul cometei – George Topîrceanu; Romanță soarelui – Ion Minulescu; Cântec sub stele, Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, Mi-aștept amurgul, Stelelor – Lucian Blaga; Nourii, Odă soarelui – Nicolae Labiș; Noapte – Octavian Goga; Manifest pentru sănătatea Pământului, Să vânam lumina Lunii – Adrian Păunescu).

Compania care organizează inedită reprezentație la Planetariu este binecunoscută constănțenilor: a adus două veri la rând orchestra simfonică pe faleză Cazinoului în cadrul spectacolului numit Sunset Simphony și a mai organizat alte câteva proiecte inedite la Planetariu.

“Noi activăm de doi ani și până acum avem desfășurate opt proiecte cu finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național și două proiecte finanțate de Primăria Municipiului Constanța, toate incheiate perfect din toate punctele de vedere. Am avut Sunset Simphony în 2017 și 2018 și spectacolul Star Crush din Planetariu”, spune Sebastian Patrunjei.

Spectacolul de la Planetariu va fi prezentat publicului de opt ori: 7 reprezentatii vor fi la Planetariul din Constanța și una la Planetariul din Galați între lunile mai – iunie 2019. Toate vor începe la ora 19, iar accesul spectatorilor va fi gratuit.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*