VIDEO Mină marină din „barajul istoric”, distrusă de scafandrii Forțelor Navale

Mină marină din barajul istoric, distrusă de scafandrii Forțelor Navale. FOTO SMFN

Scafandrii Forțelor Navale Române au distrus miercuri, 3 august, o mină marină din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, pe care au descoperit-o la o distanță de aproximativ opt mile marine de țărm, într-un raion maritim din zona Tuzla, în timpul activităților de scufundare planificate în cadrul Exercițiului multinațional „Eurasian Partnership Mine Counter Measures Dive 22” (EP MCM Dive).

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, exercițiul EP MCM Dive este condus de Centrul 39 Scafandri și se desfășoară, în perioada 1 – 5 august, în raioane maritime din largul țărmului României de la Marea Neagră. La acesta participă 240 de militari români și aproximativ 60 de militari străini din Azerbaidjan, Bulgaria, Franța, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Marina Militară Română a amplasat, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, zeci de mine marine într-un raion din apropierea țărmului românesc, cuprins între Tuzla și Midia, pentru apărarea orașului Constanța de navele militare sovietice. După încheierea războiului, cele mai multe dintre aceste mine marine au fost dragate de către navele militare românești și au fost distruse, dar altele au rămas pe fundul mării și au fost cartografiate, fiind denumite de marinari „minele din barajul istoric”.

În ultimii ani, acestea au fost neutralizate și distruse, prin explozii controlate de la distanță, în timpul exercițiilor și antrenamentelor, de către scafandrii de mare adâncime și scafandrii de luptă EOD (specializați în lucrul cu dispozitive explozive). Activitățile de instruire, desfășurate în raioanele maritime în care se află minele din barajul istoric, contribuie la dezvoltarea deprinderilor scafandrilor militari români în lupta contra minelor, prin aplicarea procedurilor operaționale pentru situații reale, conform devizei „Instruiește-te așa cum vei lupta!”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*