VIDEO Directorul executiv al Frontex a participat la un exercițiu de abordaj şi control organizat de Garda de Coastă în Marea Neagră

Directorul executiv al Frontex a participat la un exercițiu organizat de Garda de Coastă în Marea Neagră

O delegație a Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), condusă de directorul executiv, Fabrice Leggeri, s-a aflat joi, 16 septembrie, într-o vizită de lucru în județul Constanța. Vizita a avut ca principal obiectiv întâlnirea în teren cu participanții implicați direct în „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea 2021” (MMO), operațiune organizată la Marea Neagră, în România și Bulgaria, sub coordonarea Agenției Frontex.

Potrivit IGPF, directorul agenției s-a întâlnit, la Mangalia, cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliție Bogdan Despecu, și cu inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestor principal de poliție Liviu Bute.

„Cu acest prilej, s-au purtat discuții privind colaborarea instituțională, abordând și alte aspecte de interes atât pentru Poliția de Frontieră Română, cât și pentru Agenția Frontex. De asemenea, oficialii români și reprezentantul FRONTEX au fost prezenți la un exercițiu de abordaj și control organizat de Garda de Coastă la Marea Neagră, în cadrul operațiunii maritime aflată în desfășurare în România și Bulgaria”, au precizat reprezentanții IGPF.

Operațiunea Maritimă cu Scopuri Multiple la Marea Neagră 2021 (MMO Black Sea 2021) se derulează, în perioada 31 martie – 06 octombrie, sub coordonarea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX). Statele membre participante în cadrul operațiunii sunt România și Bulgaria, prin Poliția de Frontieră din cele două state. MMO Black Sea 2021 are ca obiectiv operațional specific prevenirea, detectarea și combaterea migrației ilegale, a activităților de pescuit ilegal, a poluării marine și a altor infracțiuni transfrontaliere.

Poliția de Frontieră Română găzduiește, pentru a patra oară, o astfel de operațiune, scopul principal fiind punerea în aplicare a competențelor aflate în responsabilitatea structurilor de Gardă de Coastă, după cum urmează:

  • Supravegherea frontierelor maritime, inclusiv sprijin pentru căutare și salvare (SAR);
  • Impunerea legii în zona de competență;
  • Controlul pescuitului prin supraveghere și verificări comune în urma Planului de desfășurare comună al EFCA pentru Marea Neagră;
  • Protecția mediului.

În cadrul operațiunii, Agenția Frontex, împreună cu EMSA (Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă) și EFCA (Agenția Europeană de Control al Pescuitului), asigură sprijinul autorităților naționale care îndeplinesc funcții ale gărzii de coastă, pentru a crește gradul de cunoaștere a situației prin furnizarea de servicii și informații, respectiv a capacității de reacție.

În activitățile operaționale desfășurate în 2020 și 2021, PFR a folosit mijloace de mobilitate aeriană care au asigurat supravegherea spațiului maritim aflat în competența instituției noastre la Marea Neagră, constând în sisteme de zbor fără pilot la bord, acționate de la distanță – tip UAS (Unmanned Aerial System), utilizate de la bordul navei proiect OPV (sistemul Light RPAS), respectiv de la sediul Grupului de Nave Mangalia (sistemul MALE RPAS-Medium Altitude Long Endurance Remotely Piloted Aircraft System). Ambele servicii sunt oferite instituției noastre de către EMSA.

Începând cu anul 2007, când a fost semnat acordul de parteneriat cu Agenția FRONTEX (Agenția Europeană pentru Managementul Frontierelor UE), Poliția de Frontieră Română sprijină toate ariile de activitate ale Agenției, fiind implicată în activitatea acesteia, de la nivel strategic (prin membrul cu drepturi depline în cadrul Consiliului de Administrație al Agenției – forumul decizional) până la nivelul operațional, prin detașarea de experți cu profilul profesional menționat de Agenție.

În anul 2021, Poliția de Frontieră Română a fost implicată în 16 operațiuni comune și o operațiune de intervenție rapidă la frontieră, organizate sub egida FRONTEX, participând cu 200 de polițiști de frontieră, experți în diverse profiluri și membrii de echipaj. În cadrul operațiunilor Frontex, au fost detașate trei nave maritime de patrulare, echipaje canine, autospeciale de patrulare, autospeciale cu termoviziune și autospeciale transport echipaj chinotehnic.

Implicarea Poliției de Frontieră în activitățile Agenției FRONTEX constă în participarea cu experți/echipament tehnic la operațiunile comune, organizarea de operațiuni comune pe teritoriul țării noastre, acordarea de asistență operativă pentru perioade limitate de timp, sub forma unor echipe de intervenție la frontiere, participarea cu mijloace de mobilitate navală în cadrul activităților de prevenire și combatere a migrației ilegale la frontierele maritime externe ale Uniunii Europene, participarea la realizarea analizei de risc la nivel european cu ajutorul specialiștilor din structura de specialitate a Poliției de Frontieră Române, precum și prin pregătirea polițiștilor de frontieră în cadrul sesiunilor / cursurilor special organizate.

Este important de menționat faptul că de la începutul acestui an, România beneficiază de suportul Agenției la granița cu Serbia. Practic, în zona de responsabilitate a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, se derulează o operațiune comună, care vizează prevenirea și combaterea migrației ilegale pe respectivul segment de frontieră externă a Uniunii Europene.

În cadrul unei medii multianuale, România, prin Poliția de Frontieră Română, se află în top-ul Statelor Membre, din punct de vedere al contribuției cu experți și mijloacele de mobilitate terestră și navală, în operațiunile derulate sub egida Frontex.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*