VIDEO Bilanțul ACN pe primele 4 luni ale anului: “Traficul pe canalele navigabile a crescut cu 24 de procente față de 2022, peste nivelul prognozat”

Directorul ACN, Daniel Georgescu. FOTO Victor Radu

Războiul din Ucraina a reconfigurat multe din rutele comerciale din zona de sud-est a Europei. Cele navigabile au fost probabil cele mai afectate, mai ales că vecinii României de la nord sunt printre cei mai mari exportatori de cereale de pe bătrânul continent. Bilanțul Administrației Canalalor Navigabile arată că în primele 4 luni din 2023 au fost înregistrare 13.525 de tone de mărfuri care au tranzitat rutele navigabile. Cifrele arată o depășire cu 24 de procente față de perioada similară a anului trecut, o creștere cu 13 % peste nivelul prognozat pentru această perioadă de către ACN.

“După cum bine știți a crescut traficul dinspre Ucraina, acum este de 51% (n.r. din totalul mărfurilor tranzitate), Serbia – 20%, România – 14%, Austria 5%, Moldova 4%, Bulgaria 3% și Ungaria 2%. Am încredere că lucrurile se vor schimba în bine, chiar dacă noi la începutul anului, am fost temători. La ACN se aplică tarife care sunt avizate de către Consiliul Concurenței și, așa cum știe toată lumea, tariful la utilități a crescut foarte mult, a crescut și la combustibil. Noi am fost obligați să menținem tarifele, ba chiar le-am scăzut cu 1,5 procente.” a declarat Daniel Georgescu, director general al C.N. Administrația Canalelor Navigabile.

Împărțite pe categoriile de mărfuri statistica ACN arată în felul următor: : produse agricole 51%, minereuri metalifere, produse de minerit și exploatare de carieră 20%,, produse chimice 8%, cocs și produse rafinate din petrol 7%, metale și produse din metal 5%, cărbune, lignit, țiței și gaze naturale 5%, echipamente 3%, alte produse nemetalice, ciment, var, ghips, produse de construcții 1%.

În altă ordine de idei, Daniel Georgescu a vorbit și despre bilanțul proiectelor derulate de ACN în ultimii aproape 4 ani. Astfel datele arată că la nivelul companiei au fost demarate și chiar executate proiecte în valoare totată de aproximativ 180 de milioane de euro, fonduri europene și cofinanțări din bugetul propriu al instituției. Sunt incluse aici proiecrele finalizate privind studiile de fezabilitate pentru modernizarea canalelor navigabile ale Dunării: canalul Dunăre-Marea Neagră și canalul Poarta Albă-Midia, Năvodari, în vederea creșterii siguranței navigației și retehnologizarea ecluzei Năvodari, în vederea creșterii siguranței navigației. Sunt în diverse faze și proiecte precum extindere capacitate de operare în portul Ovidiu, Modernizare și extindere capacitate de operare în portul Luminița, “Reactualizare studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții “Amenajarea râurilor Argeș și Dâmbovița pentru navigație și alte folosințe, Modernizare și extindere capacitate de operare în portul Medgidia, Reabilitare și retehnologizare „baraj stavilar mobil km 4+337, precum și Modernizare canalelor navigabile Dunăre-Marea Neagră și Poartă Albă- Midia Năvodari.

“Aici în spatele nostru(n.r. al sediului ACN) ne-am pregătit și avem depusă deja documentație pentru un parc fotovoltaic, ce se întinde pe o suprafață de 5 hectare. Și avem o echipă de tineri cu care lucrăm, încercăm să achiziționăm  și un sistem de management al traficului de nave pe canalele navigabile.a adăugat Daniel Georgescu

 După conferința de presă, Daniel Georgescu le-a prezentat jurnaliștilor în original Planul general de execuție a Canalului Dunăre-Marea Neagră din iunie 1978. Potrivit directorului ACN, documentul a fost descoperit recent în subsolul Hanului Balcan din Constanța. Daniel Georgescu a făcut câteva referiri și la situația lucrărilor de la malul surpat din dreptul localității Cumpăna. Georgescu a menționat că lucrările sunt în impas din cauza concluziilor diferite pe care le au în prezent expertizele ACN și ale Primăriei Cumpăna. Directorul ACN și-a exprimat speranța că în luna mai toți factorii de decizie se vor reașeza la aceeași masă pentru a stabili un nou plan de acțiune pentru a debloca situația.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*