Vernisajul expoziției omagiale „120 de ani de la nașterea Principelui Nicolae”, la bordul fregatei “Mărășești”

Vernisajul expoziției omagiale „120 de ani de la nașterea Principelui Nicolae”, la bordul fregatei "Mărășești”. FOTO Forțele Navale

Forțele Navale Române au organizat marți, 24 octombrie, la bordul fregatei „Mărășești”, vernisajul expoziției omagiale „120 de ani de la nașterea Principelui Nicolae”, pentru a marca, în rândul comunității locale din Constanța și personalului din Marina Militară Română, importanța deosebită a legăturii pe care Alteța Sa Regală Principele Nicolae a avut-o cu distrugătorul „Mărășești”, navă militară care a fost în serviciul Marinei Militare Române în perioada 1920-1961. Ulterior, în anul 1990, tradițiile acestei nave au fost preluate de distrugătorul „Mărășești”, încadrat, în anul 2001, în clasa fregatelor, așa cum se prezintă și în prezent.
Cea mai mare navă de război construită vreodată în România, în șantierul naval Mangalia, după un proiect românesc, între anii 1978 și 1985, a fost lansată la apă în anul 1985, iar de atunci a făcut parte din serviciul Forțelor Navale Române, timp în care a executat numeroase misiuni naționale și internaționale, alături de partenerii străini, și a participat la numeroase exerciții multinaționale desfășurate în bazinul Mării Negre.
În prezent, fregata „Mărășești”, componentă importantă a Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu”, structură subordonată Comandamentului Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu”, reprezintă una dintre cele trei fregate cu care Forțele Navale Române contribuie la consolidarea și asigurarea securității și stabilității în zona de responsabilitate.
Marina Militară Română are numeroase legături deosebite cu Casa Regală a României, precum și cu Alteța Sa Regală Principele Nicolae, care, în februarie 1919, a fost admis la Colegiul Militar Regal din Marea Britanie, fiind cel mai tânăr elev din istoria școlii înființată în anul 1440. În vara anului 1922, Principele Nicolae a absolvit Colegiul Militar Regal, Secția Marină, iar, în calitate de cadet, a urmat Școala Navală Regală de la Dartmouth, timp de patru ani. În anul 1929, Princepele Nicolae s-a aflat comanda Distrugătorului „Mărășești”, cu care a executat un marș internațional în Marea Mediterană.
În anul 1930, Alta Sa Regală a fost avansat la gradul de viceamiral, iar la data de 1 mai 1931, prin Înaltul Decret Regal nr. 1558, a fost numit în funcția de Inspector General al Marinei. Din calitatea de Inspector General al Marinei,

Principele Nicolae a transmis către marile unități din subordine, următorul prim mesaj:

„Prin Înalt Ordin cu numărul 1558 din 7 Mai 1931, Majestatea Sa Regele Mi-a încredințat conducerea Marinei de Războiu. Mica noastră Marină, pentru a păși cu siguranță în dezvoltarea ei, are nevoie de o tradiție puternică și de o doctrină, care, odată asimilate, să facă să dispară divergențele de idei. În viața noastră de ostaș și marinar, care-i plină de primejdii și de responsabilități, să fim conduși de Datorie, Conștiință și Onoare.”

„La mai bine de un secol de la transmiterea acestui mesaj al Alteței Sale Regale Principele Nicolae, în calitate de șef al Statului Major al Forțelor Navale, reiterez ideea că Marina Militară Română pășește în prezent cu aceeași siguranță în dezvoltarea ei și pe urmele unei tradiții puternice. Pe bazele unei doctrine euroatlantice asumate, în mediul actual de securitate, marcat de cooperare strategică, pot afirma faptul că divergențele de idei au dispărut și, astăzi, viața noastră de ostași marinari a rămas condusă de aceleași valori ale datoriei, conștiinței și onoarei, iar ceea ce în urmă cu 100 de ani însemna o mică Marină, astăzi Forțele Navale Române reprezintă un pilon de stabilitate regională și un furnizor credibil de securitate la standardele Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice.”, a transmis în mesajul adresat cu ocazia desfășurării vernisajului expoziției omagiale „120 de ani de la nașterea Principelui Nicolae”, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*