Vergil Chițac: „Problemele cu căldura sunt exploatate mediatic și emoțional”

Lucrările efectuate în rețeaua de termoficare din Constanța. FOTO: Primăria Constanța

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, este de părere că viitorul termoficării din oraș „arată bine”, „rezultatele încep să se vadă”, iar problemele care apar în rețea „sunt exploatate mediatic și emoțional”.

Într-o nouă postare pe pagina personală de Facebook, edilul reia subiectul termoficării din Constanța, „dat fiind că problemele inerente care apar pe rețeaua încă neînlocuită sunt exploatate mediatic și emoțional, nu doar în dezinteresul Primăriei, ci și al dumneavoastră”. El susține că îi pare rău și că „este rușinos” că sistemul vechi cedează, dar crede că majoritatea locuitorilor înțeleg problema și susțin lucrările efectuate în rețeaua de termoficare.

„În primul rând, trebuie să spun că îmi pare foarte rău că vechiul sistem cedează cu atâta ușurință, lăsând școli și cartiere întregi fără căldură în mijlocul iernii. Este rușinos că se întâmplă asta. Pe de altă parte, acesta este argumentul cel mai de preț pe care îl avem pentru mega-proiectul pe care l-am început și prin care înlocuim aceste conducte vechi de zeci de ani de sub oraș. Știu că lucrările produc disconfort, știu că mulți dintre dumneavoastră ați ajuns la limita răbdării, dar mai știu și că majoritatea covârșitoare ați înțeles gravitatea situației în care se află Constanța și necesitatea absolută a acestor lucrări. Iar pentru asta vă mulțumesc”.

Vergil Chițac mai spune că un proiect de asemenea calibru „nu poate fi realizat de azi pe mâine”, fiind vorba despre lucrări gigantice, consumatoare de bani, timp și nervi, „dar care ne vor salva din această situație stânjenitoare”.

„Ceea ce pățim astăzi reprezintă nota de plată pentru că, deși aveam o rețea veche de aproape 50 de ani ce trebuia casată la începutul anilor 2000, administrațiile anterioare au preferat să peticească și să cârpească în loc să își asume un proiect de modernizare precum acesta, care mai degrabă le-ar fi enervat electoratul. Dar, după cum am promis, noi ne asumăm să facem lucrurile cum trebuie”, a scris edilul.

Potrivit acestuia, toate aceste lucrări se vor traduce nu numai prin eliminarea avariilor, ci și prin costuri mai mici.

„Condițiile tehnice precare ale rețelei au generat mărirea prețului gigacaloriei și implicit a subvenției. Pe scurt, costul gigacaloriei a ajuns în prezent la neverosimila sumă de 1100 de lei, sumă din care populația a plătit 450 de lei, restul fiind completat de la bugetul local. Zeci de ani ne-am furat căciula unul altuia pentru că banii cheltuiți pe subvenție s-au risipit aiurea. Dacă ar fi fost investiți în schimbarea rețelelor termice, realitatea de astăzi ar fi fost cu totul alta. În atare situație, avem pierderi între 250 de tone pe oră când sistemul funcționează normal și, când sunt avarii majore, 450 tone pe oră. Apa pierdută înseamnă bani risipiți, pentru că aceasta trebuie completată în instalație de la sursa RAJA”, consideră primarul Constanței.

Conform spuselor sale, primele trei etape ale proiectului au termen de finalizare data de 31 decembrie a acestui an și au fost deja înlocuiți 11 km din cei 38 km de traseu, iar etapa a patra va presupune înlocuirea și modernizarea a încă aproximativ 23 km de rețele secundare. În prezent, angajații Primăriei Constanța pregătesc documentația pentru etapa a cincea.

„Așadar (nu îmi place deloc să spun asta, dar trebuie să subliniez încă o dată adevărul pentru că este dreptul dumneavoastră să-l știți), aceste probleme vor mai apărea până când vom reuși să înlocuim conductele vechi și găurite cu altele noi care să ne asigure cel puțin 20 de ani de acum înainte. Cu toate acestea, să știți că rezultatele încep să se vadă. La începutul mandatului, în octombrie 2020, aveam în jur de 3 avarii pe zi. Acum, avariile s-au redus pentru că o parte din tubulatura infrastructurii de transport a agentului termic a fost definitivată. Fără aceste lucrări și dacă am fi continuat metoda de lucru patentată în ultimii 20 de ani la Constanța, cel mai probabil că sistemul ar fi fost complet nefuncțional pentru foarte multă vreme. Vă mulțumesc pentru că dați dovadă de înțelegere și de răbdare. Acest proiect necesită cooperarea tuturor constănțenilor și, cu toate neajunsurile de moment, vă asigur că doar așa rezolvăm această uriașă problemă a Constanței. Viitorul arată bine”, și-a încheiat postarea de pe Facebook primarul Constanței, Vergil Chițac.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Daca administratiile anterioare “nu si-au asumat” lucrarile, administratia prezenta a muscat muuult mai mult decat poate mesteca, iar lucrarile dureaza ani, in loc sa dureze zile.
    Primarul si echipa sa NU AU CE SA CAUTE la primarie, nici macar ca simpli cetateni in vizita, sunt un pericol public.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*