Vergil Chițac explică de ce întârzie lucrările pe strada Ștefan cel Mare

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța. FOTO Paul Alexe

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a explicat de ce întârzie lucrările de pe strada Ștefan cel Mare, menționând că acestea sunt realizate “logic, corect și responsabil, nu populist”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, edilul a reamintit că proiectul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare a fost elaborat de precedenta administrație a Constanței, iar actuala echipă de la primărie l-a preluat din mers.

“De ce întârzie lucrările pe Ștefan cel Mare? Pentru că le facem logic, corect și responsabil, nu populist – Despre lanțul slăbiciunilor din administrația publică

Constănțeni, proiectul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare a fost elaborat de precedenta administrație a Constanței, iar noi l-am preluat din mers. Acesta este singurul punct comun pe care îl avem cu ceea ce a fost înaintea noastră, pentru că de aici încep diferențele.

Când am început implementarea, am constatat – nu neapărat cu surprindere – că ceea ce reabilităm urmează să fie distrus la scurt timp de furnizorii de utilități care dețin conducte și branșamente în zonă. Asta pentru că cei care s-au aflat înaintea noastră la Primărie nu s-au preocupat să coordoneze lucrările logic și eficient, ci au mers pe deja arhicunoscutul principiu „lasă că merge și așa”. Ne-am fi trezit în situația în care după finalizarea lucrărilor de pe Ștefan cel Mare să apară RAJA și RADET pentru schimbarea conductelor. Iar faptul că RAJA implementează un astfel de program la nivel de municipiu se știa de multă vreme, să fie clar, doar că nu a interesat pe nimeni din Primărie. Până la urmă, la ce bun un efort în plus?”, a spus Vergil Chițac.

El a detaliat care este situația în prezent pe strada Ștefan cel Mare.

“RAJA programase să intervină pe Ștefan cel Mare în 2024, adică la doar 1 an după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Acest lucru ar fi fost rușinos și cu siguranță exasperant pentru toată lumea. În cele din urmă, am convins compania să se implice imediat, doar că antreprenorul care trebuia să reabiliteze Ștefan cel Mare a reziliat contractul. De aici întârzierea RAJA în propria intervenție și, implicit, și întârzierea noastră. Așa arată un lanț al slăbiciunilor în administrația publică. De la lipsa unei minime preocupări în ceea ce privește logica și implementarea corectă a unui proiect urban se dezvoltă un adevărat calvar administrativ care ne costă foarte mult timp, nervi și bani.

În momentul de față, Primăria a realizat toate lucrările necesare (sistemul de irigații, cel electric, de iluminat) și a asigurat aprovizionarea cu toate materialele necesare, inclusiv granitul. Altfel spus, putem începe montarea pavajului și mâine, dacă temperaturile permit. Dar ne asumăm riscul avariilor la conductele neschimbate? Vrem să spargem granitul imediat după ce l-am aplicat? Granitul nu e asfalt, așa că dacă-l spargem, spart rămâne, iar bani de altul nu mai avem”, a mai afirmat primarul Constanței.

Chițac a menționat că proiectul Ștefan cel Mare descrie cel mai bine modul cum a fost administrat acest oraș în ultimii zeci de ani.

“Știu că este o situație neplăcută și vă înțeleg frustrarea, pentru că și echipa din Primărie este cel puțin la fel de nemulțumită, dar ce putem face în situația de față? Am hotărât să mai dăm RAJA un răgaz, cel mai târziu până la începutul lunii iunie, să realizeze lucrările necesare. Nu este vina lor, așa cum nu este nici vina noastră. Dacă închideam ochii și mergeam înainte cu inepțiile planificate inițial, atunci da, am fi fost complici la o mare rușine pentru Constanța.

Vreau să subliniez că ceea ce trăim acum cu proiectul Ștefan cel Mare descrie cel mai bine modul în care a fost administrat acest oraș în ultimii zeci de ani. Din fericire, de 1 an și jumătate la Primăria Constanța s-a instalat o nouă echipă, care își face treaba așa cum trebuie și care este preocupată ca lucrările să fie executate corect, profesionist și logic, chiar dacă de multe ori aceasta nu este cea mai populistă dintre abordări. Dar cu populismul vedeți și dumneavoastră unde am ajuns.

Vă mulțumesc.

P.S. Exact de aceeași manieră a acționat vechea administrație și pe porțiunea reabilitată a Bd. Mamaia, în zona IG Duca. Au realizat-o pe repede înainte, în scop pur electoral și fără coordonare cu RAJA. Rezultatul? În curând, lucrarea va fi distrusă tocmai pentru intervenția la conducte. Trist”, a mai transmis primarul Vergil Chițac.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Aceeasi situatie e pe Bd. Lapusneanu unde se face marea reabilitare cu eliminarea locurilor de parcare. Dupa ce se vor termina lucrarile incepe reabilitarea magistralelor de termoficare, se va sparge asfaltul iar utilajele vor distruge trotuarele pixelizate si pista de biciclisti vopsita.
    Si vom da inapoi banii europeni, din proiectele viitoare.
    Ca la toate celelalte proiecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*