„Apele Române” și Ordinul Arhitecților din România lansează un concurs internațional pentru cel mai bun proiect de reamenajare a plajelor extinse din Mamaia

Administrația Națională „Apele Române”, împreună cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral și Ordinul Arhitecților din România (OAR), a anunțat lansarea Concursului Internațional de Soluții „LITORAL MAMAIA, Constanța”. Scopul acestui concurs este selectarea celei mai bune soluții pentru amenajarea complexă a plajelor din stațiunea Mamaia, în vederea atribuirii contractului de proiectare.

Concursul încurajează creativitatea și cercetarea urbanistică, peisajeră și arhitecturală, urmărind un concept integrat de reamenajare a zonei de plajă existente. Zona propusă pentru intervenție este noua plajă rezultată în urma procesului de lărgire și înnisipare, situată în partea de nord a orașului Constanța, învecinată la vest cu stațiunea Mamaia, la est cu Marea Neagră și la nord cu plaja Năvodari. Această zonă litorală se caracterizează prin nisip fin, climat marin blând și face parte din fâșia naturală care separă lacul Siutghiol de Marea Neagră.

Prin intermediul acestui concurs, se dorește identificarea celei mai potrivite soluții de planificare și amenajare a zonei de plajă, astfel încât să se respecte natura și peisajul specific litoralului Mării Negre. Soluția câștigătoare trebuie să integreze elementele spațiului construit, activitățile specifice și dotările necesare pentru a fi accesibile tuturor categoriilor de utilizatori, având în vedere principiile biodiversității și sustenabilității.

Participanții sunt încurajați să prezinte propuneri detaliate de funcționalizare și ambianță, precum și tipologii de construcții și dotări, care vor fi ulterior luate în considerare pentru proiectele de amenajare a zonei. Scopul este de a restabili echilibrul într-o zonă intens disputată, aliniind relația turism-resursă-natură la noile tendințe urbanistice și peisajere contemporane.

Administrația Națională „Apele Române” și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral sunt autoritățile implicate în acest concurs, iar Ordinul Arhitecților din România (OAR) este organizatorul. Concursul respectă prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR și legislația în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Acesta este deschis pentru România, țările Uniunii Europene, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană.

Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform legislației în vigoare, iar contractul de servicii de proiectare va fi atribuit concurentului câștigător în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Concursul Internațional de Soluții “LITORAL MAMAIA, Constanța” oferă premii în valoare totală de peste șapte milioane de lei (peste 1,5 milioane de euro), fără TVA. Premiul I constă în valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare, în valoare de 7.650.780 de lei (1.545.612 euro) fără TVA, reprezentând cea mai înaltă recunoaștere pentru soluția câștigătoare. Premiile II și III, precum și mențiunile I, II și III, completează competiția și recompensează excelența și contribuția în domeniul amenajării plajelor. Acestea sunt cuprinse între 185.625 de lei (37.500 de euro) și 24.750 de lei (5.000 de euro), fără TVA.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*