Vergil Chițac despre redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase: „Într-o prognoză optimistă, 28 februarie”.

Conferință de presă susținută de Alexandru Rafila după ce a vizitat Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vizitat marți, 11 ianuarie, Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unitate sanitară care a fost închisă după ce a fost afectată de un incendiu în data de 01 octombrie 2021.

Alexandru Rafila a declarat într-o conferință de presă susținută după ce a vizitat  Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța că, deși în această perioadă unității sanitare îi lipsesc o serie de avize pentru funcționare, ar trebui găsită o soluție tranzitorie prin care să își poată relua activitatea.

„Aici a avut loc pe data de 1 octombrie un incendiu nefericit. Am vizitat spitalul. Spitalul, din punct de vedere al circuitelor medicale, din punct de vedere al dotărilor cu echipamente, cu paturi de spital, grupuri sanitare, nu s-a schimbat după incendiu. După incendiu, cu excepția unei anumite zone care a fost distrusă de incendiu de la parterul acestei clădiri, în rest lucrurile nu s-au schimbat. Ceea ce s-a schimbat, dacă vreți, a fost faptul că această clădire a intrat într-o procedură de evaluare din punct de vedere al Inspectoratului de Stat în Construcții, din punct de vedere al Inspectoratului pentru Situații de Urgență și se consideră că în acest moment ea nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activității în condiții de siguranță. Totuși, aici nu s-au schimbat lucrurile față de perioada anterioară incendiului. Cred că trebuie să găsim o soluție tranzitorie prin care acest spital să își poată să își reia activitatea, să existe un plan de conformare, un proiect de consolidare, dar pentru chestiunea asta trebuie să conlucreze toate instituțiile statului, nu e suficient să fie Ministerul Sănătății sau Direcția de Sănătate Publică doritoare să redea funcționării acest spital, trebuie ca toate instituțiile să conlucreze, să găsim împreună o soluție și bineînțeles că Primăria, în calitate de proprietar al acestui spital, va întreprinde demersurile necesare pentru consolidarea clădirii”, a explicat ministrul Sănătății după vizitarea spitalului.

Cu această ocazie, el a vorbit și despre angajații Spitalului de Boli Infecțioase, care, după producerea incidentului, au fost detașați la alte unități medicale din județul Constanța, precizând că există în momentul de față pericolul ca o echipă competentă, rodată să lucreze împreună, să se dezintegreze.

„Stând de vorbă, inițial, cu autoritățile județene, cu domnul prefect, cu domnul președintele al Consiliului Județean și, bineînțeles, cu domnul primar și cu reprezentanții acestui spital, am înțeles un lucru, care este, cred, mai important decât momentul acesta al pandemiei. Trebuie să știm să ne păstrăm profesioniștii în sănătate împreună. O echipă foarte competentă, rodată să lucreze împreună, este în pericol în momentul de față să se dezintegreze. Și lucrul ăsta a fost subliniat și de reprezentanții sindicatelor care, evident, reprezintă angajații. Dar au avut un punct de vedere corect pentru că dispersarea personalului acestui spital reprezintă un pericol pe termen mediu și pe termen lung. Acești oameni trebuie să aibă un spital în care să lucreze, să trateze pacienți, iar problema legată de patologia infecțioasă este dincolo de pandemia COVID. Pandemia COVID este acum. Trebuie să rezolvăm accesul la servicii de sănătate al oamenilor, trebuie să salvăm oamenii de la forme complicate și de la deces, dar patologia infecțioasă va rămâne o problemă majoră de sănătate publică”, a mai spus Rafila.

Prezent la conferința de presă, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a explicat că în acest moment mai sunt multe probleme de rezolvat la Spitalul de Boli Infecțioase și a recunoscut că termenul pe care îl înaintase anterior, că unitatea sanitară ar putea să funcționeze din luna decembrie a anului trecut, a fost o ambiție a lui.

„În momentul de față mai avem de rezolvat problema instalației electrice, proiectul refăcut, avizele de obținut care vor fi destul de rapide așa cum ne-am înțeles cu reprezentanții instituțiilor statului care vor emite avize și manopera în sine. Și aici prin niște proceduri administrative am grăbit cumva lucrurile. În rest, așa cum a constatat și domnul ministru, spitalul de mâine, dacă prezumăm că s-ar schimba numai instalația electrică, ar fi perfect funcțional. Sunt încredințat că în scurt timp vom da drumul celor 50 de paturi. Însă, proiectele de dezvoltare ale spitalului sunt mai ample.(…)Nu există un termen. A fost nivelul meu de ambiție 15 decembrie. Din păcate, nu a putut fi respectat din motive obiective. Într-o prognoză optimistă, 28 februarie”, a declarat Chițac.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*