FOTO VIDEO Primăria Aliman investește masiv în modernizarea infrastructurii. Primarul George Nicola: „Până la sfârșitul anului 2024, asfaltăm în totalitate comuna Aliman”

George Nicola, primarul din Aliman. FOTO Adrian Boioglu

Primăria Comunei Aliman din județul Constanța face eforturi financiare susținute pentru a putea ține pasul cu vremurile și pentru a le putea oferi cetățenilor condițiile moderne de trai la care au tot dreptul. Cel mai recent proiect al primarului George Nicola vizează asfaltarea mai multor drumuri nu doar din satul Aliman, ci și din Dunăreni și Vlahii.

Cum pentru omul simplu, drumul din fața porții sale este cel mai important, Primăria Aliman s-a conformat și a făcut tot posibilul pentru a accesa fonduri guvernamentale menite să schimbe fața comunei. Iar una dintre cele mai stringente probleme ale fiecărei comunități se referă întotdeauna la drumuri.

 „Am ținut cont foarte mult de infrastructura din comuna Aliman. Trebuie să fac precizarea că în ultimii șapte ani am modernizat circa 13 kilometri de străzi, adică avem străzi asfaltate în lungime de 13 kilometri, un proiect în valoare de 5,5 miloane de euro, 4,5 milioane de euro venind de la Ministerul Dezvoltării prin Planul Național de Dezvoltare Locală II (PNDL II), iar un milion de euro reprezintă contribuția Consiliului Local Aliman”, a explicat primarul George Nicola, pentru CTnews.

Edilul mai face precizarea că administrația publică locală a reușit să se achite integral de obligația de confinanțare de un milion de euro.

„Am strâns din dinți și am făcut economii la bugetul local, ne-am achitat datoriile către furnizorii de materiale de construcții și față de executant”, anunță Nicola.

Primarul din Aliman mai spune că a obținut autorizația de construire de la Consiliulul Județean Constanța (CJC) pentru asfaltarea a încă 5,5 kilometri de drumuri în satele Aliman și Dunăreni.

„În cel mai scurt timp urmează să ne apucăm de construit aceste drumuri. De asemenea, am depus la Ministerul Dezvoltării solicitarea pentru asfaltare a 2,2 km de drum în satul Vlahii. Urmează ca în cel mai scurt timp să merg să semnez contractul de finanțare pentru că așa am fost înștiințat, deci în circa șase, șapte luni întreaga comună va fi asfaltată în proporție de 100%”, promite George Nicola.

Un eventual minus al actualelor demersuri de modernizare a infrastructurii rutiere ar putea să îl reprezinte faptul că, deocamdată, trotuarele nu sunt și ele prinse în această tranșă de finanțare aflată în derulare. Cu toate acestea, primarul dă asigurări că proiectul, în ansamblu, nu va rămâne incomplet și că se caută soluții pentru a reabilita și a amenaja și trotuarele peste tot unde este nevoie, în comună.

„Va fi o altă fază aceea de reparații și de construire a trotuarelor, întrucât nu dispunem, momentan, de banii necesari și pentru aceste lucrări. Deci, în primă fază, respectiv până la sfârșitul anului 2024, ne-am propus să asfaltăm în totalitate comuna Aliman”, a reiterat primarul.

Toate aceste investiții, deosebit de importante pentru comunitate, necesită însă și procente semnificative de cofinanțare, fapt care pune o presiune foarte mare pe bugetul local al unei primării mici, așa cum este cea de la Aliman. Ca atare, primarul Geoege Nicola recunoaște dificultatea cu care administrația publică locală reușește să se achite de îndatoririle de acest tip.

„Bugetul local este unul mic, pentru că taxele și impozitele locale sunt destul de mici, pentru că populația este sărăcită, suntem la distanță mare de oraș, nu putem să punem niște taxe exorbitante cetățenilor comunei noastre, dar la fel, vom face economii mari la buget, dacă este cazul pentru asemenea infrastructură, ne vom și împrumuta. Ce-i drept, nu ne-am împrumutat până acum, dar dacă este cazul, o vom face, pentru că suma de cofinanțare, pentru ambele proiecte, se ridică la aproximativ 3,5 milioane de lei”, a explicat primarul.

Practic, având în vedere că, anual, Consiliul Local Aliman reușește să strângă la bugetul comunei, doar din taxe și impozite, în jur de 900.000 de lei, se poate spune că partea de contribuție datorată de administrația publică locală în cele două proiecte reprezintă bugetul comunei pe aproape patru ani.

Cea mai mare speranță a actualei echipe de la Primăria Aliman se îndreaptă către Consiliul Județean Constanța. Primarul George Nicola este optimist că o continuitate liberală la șefia CJC după alegerile din 9 iunie va însemna și noi traiectorii pentru atragerea de fonduri europene care să fie investite în dezvoltarea comunităților rurale mici.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*