Un nou caz de braconaj: Gârlițe mari, împușcate de braconieri la Săcele

Gârlițe mari, împușcate de braconieri la Săcele. FOTO SOR

Societatea Ornitologică Română (SOR) atrage atenția asupra unui nou caz de braconare a gârlițelor mari pe teritoriul României după ce două păsări din această specie au fost împușcate în zona Săcele din județul Constanța. Gârlița mare este o specie cinegetică, dar în această perioadă nu se poate vâna datorită suspendării în instanță a cotelor de vânătoare pentru acest sezon. Autoritățile au identificat persoanele în cauză, iar acestea au fost duse la audieri. O anchetă este în curs de desfășurare.

Astfel, în 12 februarie, reprezentanți ai SOR aflați pe teren în zona Săcele pentru implementarea schemei de monitorizare a gâștelor au observat o persoană ascunsă într-o zonă cu vegetație densă. Acesta folosea atrape (gâște de cauciuc) și chemătoare electronice ce emiteau sunete specifice gârlițelor mari pentru a atrage păsările cât mai aproape de locul din care vâna.

„Imediat ce am văzut persoana în tufiș și tot echipamentul pe care îl folosea pentru a atrage gârlițele și a le împușca, am sunat la 112. Când m-a văzut, el a ieșit din ascunzătoare și a dat un telefon. La scurt timp, a venit o mașină, iar șoferul l-a ajutat să strângă cât au putut din echipamentul folosit pentru a atrage păsările. S-au urcat în mașină și au fugit de la locul faptei. Nu au mai avut timp să strângă și atrapele, pe care le-au lăsat pe câmp. Poliția a venit la fața locului și a deschis o anchetă. Au fost găsite multe tuburi de cartușe și două gârlițe mari împușcate în raza de acțiune unde era ascunsă persoana în cauză”, a declarat unul dintre ornitologii SOR care au descoperit braconierul.

SOR salută reacția promptă a autorităților care au răspuns foarte repede în acest caz de braconaj, precum și în altul similar raportat acum o lună. Persoanele au fost identificate și aduse la audieri.

Gâștele cu gât roșu, amenințate și ele de braconieri

Reprezentanții SOR care se aflau pe teren și au alertat autoritățile au numărat în acea zi peste 50.000 de gârlițe mari (Anser albifrons), dar și peste 4.000 de gâște cu gât roșu (Branta ruficollis) care iernează în zona Săcele – Vadu. Cele din urmă sunt o specie vulnerabilă la nivel global, populația totală fiind estimată la numai aproximativ 55.000 de exemplare. Cazurile de braconaj din România sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât cele două specii de gâște formează stoluri mixte, iar împușcările accidentale reprezintă una din marile amenințări la adresa gâștelor cu gât roșu.

„Avem un nou caz de braconaj care ne arată tot mai mult nevoia implementării unor soluții informatice care să asigure înregistrarea exemplarelor împușcate din speciile admise la vânătoare, pentru a descuraja braconajul. Fără un control real și transparent al activității de vânătoare, fenomenul braconajului nu va putea fi combătut”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Curtea de Apel Târgu Mureș a decis, pe 26 noiembrie 2021, suspendarea pentru sezonul 2021 – 2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoșar, coțofană, gaiță, găinușă de baltă, gâscă de vară, gârliță mare, graur, guguștiuc, ieruncă, lișiță, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliță, rață mare, rață mică, rață moțată, rață sunătoare, sitar de pădure, stăncuță, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*