Începe depistarea activa a tuberculozei în 23 de comune ale județului Constanta

Caravana mobilă a asigurat servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea tuberculozei

Un proiect pentru depistarea activă a tuberculozei în județul Constanța va demara de marți, 1 februarie, urmând să acopere 23 de comune constănțene unde caravana mobilă va asigura servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea tuberculozei, cu sprijinul DSP Constanța și al autorităților locale vizate.

Astfel, Ostrov, Băneasa , Oltina, Aliman, Adamclisi, Cobadin, Chirnogeni, Limanu, 23 August, Topraisar, Ciocârlia, Cumpăna, Agigea, Valul lui Traian, Mircea Vodă, Cuza Voda, Corbu, Grădina, Pantelimon, Topalu, Saraiu, Gârliciu și Ciobanu sunt comunele constănțene unde va merge caravana de depistare activă a tuberculozei. Proiectul „Screening TB”, din care face parte caravana care oferă servicii medicale gratuite constănțenilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză, este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Constanța este de 50,1 cazuri la suta de mii de locuitori, plasând județul în rândul celor care înregistrează un număr important de cazuri de tuberculoză anual.

„Ne bucurăm că prin acest proiect caravana de screening TB ajunge și în județul nostru. Tuberculoza continuă să rămână o problemă de sănătate publică la nivelul țării. România este țara din Uniunea Europeană care înregistrează cel mai mare număr de pacienți care suferă de tuberculoză. Astfel de demersuri sunt foarte importante mai ales din perspectiva populației aflate în zone izolate. Direcția de Sănătate Publică Constanța, prin Compartimentul de Control al Asistentei Medicale a Comunităților la Risc se va implica activ în reușita acestei acțiuni”, a declarat directorul executiv al DSP Constanța, Cristina Schipor.

Caravana Screening TB va străbate comunele anunțate vreme de două luni jumătate și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil. Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

De la demararea activității de screening a tuberculozei, 21 de județe au intrat în acest proiect, Constanța numărându-se între acestea. România este țara din Uniunea Europeană care înregistrează cel mai mare număr de pacienți care suferă de tuberculoză. Boala este de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch și se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, spune declară managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 23 de comune constănțene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienților cu alte suferințe în afara infecției cu SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea stării de urgență, prezența caravanei Screening TB este un sprijin real de care au nevoie în special aceste comunități rurale.

Mobilizarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu ajutorul Direcție de Sănătate Publică Constanța, al autorităților locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

În județul Constanța activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundația Centrul Pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect.

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*