Turiștii care vizitează Complexul Muzeal Tropaeum Traiani de la Adamclisi au de acum la dispoziție și panouri de informare, în urma unei donații private

Turiștii care vizitează Complexul Muzeal Tropaeum Traiani de la Adamclisi au de acum la dispoziție și panouri de informare. FOTO: MINAC

Unul dintre cele mai importante obiective istorice de pe teritoriul României, Complexul Muzeal Tropaeum Traiani/ Adamclisi este vizitat anual de mii de turiști, din țară și din străinătate.

Potrivit reprezentanților instituției, din această toamnă, în cele trei puncte ale complexului – Monumentul, Cetatea și Muzeul – au fost montate un număr de nouă noi panouri de informare, care conțin detalii despre fiecare obiectiv în parte.

„Panourile în cauză au fost donate de o persoană particulară – domnul Ion Iorgulescu. Fiu al satului Adamclisi, a copilărit și a învățat aici până la vârsta de 18 ani, când a plecat la București pentru a urma cursurile Facultății de Drept. A urmat o carieră în domeniul juridic, iar în prezent locuiește în Danemarca. Ion Iorgulescu nu a uitat niciodată meleagurile natale, cele încărcate de istorie milenară, locurile unde s-a format ca om. Pasionat de istorie și mândru de apartenența sa la aceste locuri, el vine în fiecare an, de câteva ori, la Adamclisi. A decis să facă această donație din dorința de a contribui la promovarea corespunzătoare a acestor obiective. În același timp, acțiunea sa este menită să trezească și interesul altor posibili donatori, care să îi repete gestul”, au precizat sursele citate prin intermediul unui comunicat de presă.

Cele nouă panouri montate în această toamnă sunt redactate bilingv, în română și engleză. Textele conțin informații prețioase legate de construirea Monumentului Triumfal și de ridicarea cetății Tropaeum Traiani, precum și date referitoare la evoluția șantierului arheologic. Sunt astfel prezentate și inedite imagini de epocă, fotografii ale ruinelor celor două obiective, în diverse perioade ale epocii moderne. Nu în ultimul rând, pe unul dintre panouri poate fi studiat un interesant traseu turistic, propus vizitatorilor, și pe care sunt trecute cele mai importante obiective cultural-istorice din sudul județului Constanța.

Machetarea și grafica panourilor a fost realizată de Tiberiu Ivan și conservator IA Mariana Petruț.

„Punerea în valoare și promovarea obiectivelor de la Adamclisi nu trebuie să constituie, exclusiv, apanajul unei instituții muzeale sau a unei autorități, ci și deziderate ale membrilor comunității civile, care au datoria de a respecta și îngriji, dar și promova, extraordinarul patrimoniu cultural-istoric al ținutului dintre Dunăre și Mare, Dobrogea”, se mai precizează în documentul citat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*