Trimiteri în judecată într-un dosar ce privește o contrabandă cu milioane de țigarete prin Portul Constanța

Milioanele de țigări de contrabandă au fost introduse prin Portul Constanța. FOTO cu rol ilustrativ

Trei persoane au fost trimise în judecată, în stare de libertate, de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă, contrabandă asimilată și folosire de acte nereale la autoritatea vamală, într-un dosar ce vizează introducerea ilegală în țară, prin Portul Constanța, a milioane de țigarete fără timbru fiscal.

Din rechizitoriul întocmit rezultă că în perioada 5 august – 20 august 2020, inculpații au introdus în țară, prin Portul Constanța – Biroul Vamal Constanța Sud, prin sustragere de la control, cantitatea de 8.241.000,00 țigarete marca Ashima, fără timbru fiscal, de proveniență Duty Free, ambalată în 412.050,00 pachete țigarete ce conțin 20 țigarete fiecare. Țigaretele au fost ascunse într-un container, sosit în Portul Constanța la data de 5.08.2020, cu o navă sub pavilion Hong Kong. Ulterior, au fost transportate din Portul Constanța la un depozit din comuna Afumați, din județul Ilfov.

Documentele vamale de transport și comerciale prezentate autorităților vamale din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud și Biroului Vamal de Interior Ilfov vizau alte mărfuri și alte cantități decât cele prezentate în vamă. În mod concret, containerul ar fi trebuit să conțină un număr de 359 pachete mese plastic, în valoare de 14.700 de dolari, însă în interiorul containerului se aflau 70 pachete mese plastic și 280 cutii de carton conținând 8.241.000 țigarete marca Ashima, fără timbru fiscal, de proveniență Duty Free, ambalate în 412.050 pachete țigarete. Cu ocazia controlului s-a constatat că primul rând de colete era format din mobilier din plastic, respectiv produse menționate în documentele prezentate autorităților vamale, iar în spatele primului rând de colete erau ascunse cutii de carton ce erau desfăcute, de altă mărime și formă decât cele care conțineau seturi de mobilier plastic, acestea conținând pachete de țigări nedeclarate, marca Ashima.

Prejudiciul creat bugetului general consolidat al statului este de 5.550.803 lei (din care taxe vamale în sumă de 206.776 lei, accize în sumă de 4.400.447 lei și TVA în sumă de 943.580 lei), sumă pentru care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Prin rechizitoriu, procurorii au solicitat menținerea sechestrului asigurător și menținerea popririi dispuse asupra unor bunuri ale inculpaților, până la concurența sumei de 5.550.803,00 lei, precum și confiscarea țigaretelor și a maselor plastice introduse în camera de corpuri delicte a Gărzii de Coastă.

Dosarul prezentei cauze a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Buftea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*