Tradiția Festivalului de Lupte și Reconstituiri Istorice – DAPYX de la Medgidia a continuat și în acest an cu mare succes

Tradiția Festivalului de Lupte și Reconstituiri Istorice - DAPYX a continuat cu succes și în acest an. FOTO Primăria Medgidia

Primăria Municipiului Medgidia a organizat în perioada 09 – 12 septembrie cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Jocuri și Reconstituiri Istorice „Dapyx”, eveniment finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin proiectul „Culture in Eternity”, cod proiect RO-BG 423. Pe parcursul a patru zile, Stadionul Municipal „Iftimie Ilisei” s-a metamorfozat în spațiul de viață și câmpul de luptă al principalelor mari perioade istorice: Antichitate, Antichitate Târzie, Ev Mediu, Epocile Modernă și Contemporană.

Principala sursă de inspirație a evenimentului o reprezintă perioada istorică în care se face remarcat regele get Dapyx, străvechi stăpânitor și erou al ținuturilor dobrogene, care a refuzat să se predea Imperiului Roman, luptând până la moarte, în luptele geto-romane din anii 29 – 28 a.Chr.

Sub sloganul „La Medgidia, eroii nu mor niciodată!”, municipiul Medgidia a continuat și în acest an să fie locul de întâlnire a iubitorilor de istorie și muzică de calitate cu membrii asociațiilor culturale și cu artiști de talie națională și internațională. Startul festivalului a fost dat printr-o fastuoasă paradă desfășurată pe principalele artere ale municipiului cu participarea membrilor asociațiilor și grupurilor de reconstituiri istorice prezente la eveniment:

  • Asociația Culturală Tomis;
  • Societatea Culturală Artistică de Tineret “Concret”;
  • Asociația Amicii Muzeului;
  • Vulturii din Țara Călatei;
  • Asociația Ignis Vultus;
  • Asociația Redescoperă Istoria;
  • Asociația Castrum Novis;
  • Asociația Via Praetoria;
  • Ordinul Cavalerilor de Mediaș;
  • Cavaleria Teutona;
  • Asociația Cavalerul Danubian;
  • Asociația Enciclopedia Dacica;
  • Asociația Tradiții Ostășești;
  • Asociația Regele Ferdinand;
  • Asociația Ancient Thrace;
  • Asociația Astra Dobrogeană;
  • Cercetașii DAPYX din Medgidia.

Sute de daci, romani, vikingi, cavaleri templieri, medievali timpurii, otomani, gladiatori, toți membri ai Asociațiilor de Reconstituiri Istorice, au desfășurat diverse activități și au organizat concursuri de tir cu arcul, aruncare la țintă a crucii de luptă, expoziții de arme și armuri, întreceri de măiestrie, dansuri și jocuri medievale.

Importante evenimente istorice au prins viață spre încântarea publicului prezent. Printre acestea se numără: ultima luptă a regelui Dapyx, invazia barbarilor, lupta tomitanilor cu goții, lupta de la Adrianopole între goți și legionarii târzii pentru Antichitatea Târzie sau lupta medievalilor cu otomanii pentru perioada Evului Mediu, perioada Revoluției lui Tudor Vladimirescu și a celui de-al doilea Război Mondial.

Prima seară de spectacol a fost animată de un variat program artistic aparținând ansamblurilor și trupelor de dans locale și naționale, precum și interpreților locali.

Următoarele nopți de festival au fost marcate de spectacole incendiare susținute de artiști și trupe renumite precum Pepe, Andreea Bălan, Prestige Orchestra, Inna, 5 Gang, Loredana, Andra și Orchestra Fraților Advahov, Mirabela Dauer, Aurora și Săndel Mihai, Ionuț Fulea, Uddi și Veta Biriș.

Finalul evenimentului a fost sărbătorit printr-o distractivă bătălie cu perne pe Stadionul ”Iftimie Ilisei”, în care s-au implicat atât membrii asociațiilor culturale cât și vizitatorii prezenți la eveniment.

Momentul culminant al programului a fost un magnific foc de artificii menit să încununeze toate activitățile desfășurate în cele patru zile de festival și să reamintească tuturor participanților importanța păstrării unui climat de armonie, sunet și culoare în municipiul Medgidia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*