Teatrul de Vară Soveja se redeschide pentru a găzdui spectacolele Stagiunii Estivale BestSummerArtFEst – BE.SAFE

A treia săptămână BE.SAFE începe cu o crimă și se termină cu operetă

A treia săptămână BE.SAFE începe cu un eveniment foarte important: deschiderea Teatrului de Vară Soveja!

Teatrul de Stat Constanța a reabilitat parțial și a igienizat în timp record Teatrul de Vară Soveja, pentru a fi folosit ca spațiu de joc în această perioadă, în care spectacolele în sală sunt interzise din cauza riscurilor de contaminare cu corona virus.

Primul spectacol va avea loc joi, 6 august, de la ora 21.30. Este vorba despre „Crimă la Howard Johnson“ de Ron Clark și Sam Bobrick, în traducerea lui Emanuel Pârvu, producător Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, secția Revistă. Regia este semnată de Radu Gabriel, iar scenografia, de Ovidiu Pascal. În distribuție: Manuela Alionte Frîncu, George Liviu Frîncu, Robert Oprea, Loredana Bădică, Oana Hanganu, Roxana Văleanu, Lucian Vasilescu.

În calea fericirii depline a amanților stă doar soțul ei. Tânăra și atrăgătoarea Arlene este căsătorită cu Paul Miller, un individ insipid, dar foarte îndrăgostit de soția sa. Fire pătimașă, Arlene, plictisită de căsnicia sa anostă, îl cucerește pe Mitchell, dentistul familiei, și devin amanți. Îmbătați de amorul nepermis, soția și amantul încep să își dorească libertate deplină și plănuiesc să îl elimine pe Paul. Un spectacol în care comicul și incredibilul situației sunt surse inepuizabile de râsete copioase.

„Crimă la Howard Johnson“

Vineri, 7 august, de la ora 21.30, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, secția Dramă prezintă, în Parcul Arheologic, spectacolul „Piatra din casă”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija. Scenografia: Mihai Androne, Asistent regie: Karl Baker. În distribuție: Cristina Moldoveanu, Theodora Sandu, Clara Flores, Bogdan Farcaș, Ioan Coman, Karl Baker, Andrei Radu, Narcis Stoica, Răzvan Băltărețu.

Mama, văduvă după trei soți care i-au murit, vrea să-și mărite fata cât mai repede, ca să fie liberă să-și trăiască și ea viața și să se poată recăsători încă o dată. Comedia „Piatra din casă” satirizează obiceiul micii boierimi din Moldova mijlocului de secol XIX de a transforma căsătoria într-un târg, o înțelegere între părinți cu privire la împărțirea zestrei, fără a ține cont de sentimentele copiilor, deși în joc este viitorul lor. Prin umor de situație, de limbaj și de caracter, se dezvăluie personalitatea protagoniștilor și mentalitățile vremurilor. Spectacolul atinge și problema discriminării în contextul dezrobirii țiganilor.

„Piatra din casă”

Sâmbătă, 8 august, la Teatrul de vară Soveja, de la ora 21.30 vine Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, cu o comedie de Pierre de Marivaux, „Jocul dragostei și al întâmplării”, în regia lui Ovidiu Lazăr. Traducerea: Liana Maxy, scenografia: Alina Dincă-Pușcașu. În distribuție: Livia Iorga, Mălina Lazăr, Daniel Busuioc, Horia Veriveș, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Ion Ursulescu.

Pentru a studia caracterul celei care îi era destinată drept soție, Dorante îmbracă livreaua servitorului Arlechin, iar Silvia, care dorește și ea certitudini în privința viitorului soț, preia rolul subretei ei Lizete. Acest cadril, pe lângă încurcăturile comice pe care le produce,- comic sporit de tehnica măștilor și contramăștilor – pune pe fiecare dintre cei doi îndrăgostiți într-o situație psihologică aparte. Fiecare dintre ei constată că iubește un personaj de o condiție socială inferioară celei în care se află el și această constatare îi oferă, pe lângă oarecare neliniști, certitudinea valorii reale a persoanei astfel puse la încercare. Rupându-se de tradiții, Marivaux creează un nou gen de comedie – comedia psihologică – a cărei temă exclusivă este iubirea. Jocul dragostei și-al întâmplării este textul care vine în sprijinul acestei afirmații. Până atunci iubirea nu ocupa în comedie decât o funcție subsidiară, preocupa doar în treacăt, ca simplu resort de declanșare, în cele mai multe cazuri. În teatrul „celui mai serios dintre autorii ușori“, iubirea trece pe primul plan devenind obiectul unor analize minuțioase, subtile, cu un rafinament aparte.

„Jocul dragostei și al întâmplării”

Duminică, 9 august, la Teatrul de vară Soveja, de la ora 21.30, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați, vă invită la Gala de operetă „Astă-seară cântă Leonard”, în regia lui Adrian Mărgineanu.

Totodată, partenerul stagiunii estivale BE.SAFE, Centrul Cultural Județean „Theodor T. Burada, organizează în weekend două spectacole pe scena din Parcul Arheologic, la care intrarea este liberă.

  • Sâmbătă, 8 august, de la ora 20.30 – Spectacol folcloric
  • Duminică, 9 august, de la ora 20.30 – Spectacol multietnic

De asemenea, în acest weekend continuă spectacolele jucate de actorii Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de mare”, care pot fi văzute pe scena de la Perla, din Mamaia. Sâmbătă, “Pinochio”, iar duminică, „Punguța cu doi bani”, ambele de la ora 19.00

Accesul la spectacole va fi pe baza de bilete ce pot fi achiziționate fie online, prin platforma www.mystage.ro , fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța (Bulevardul Ferdinand Nr. 11).

Sănătatea populației rămâne prioritatea numărul unu, așadar toate evenimentele din cadrul stagiunii vor avea loc cu respectarea strictă a tuturor normelor de protecție împotriva contaminării cu coronavirus.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Stiri - Teatrul de Vară Soveja se redeschide pentru a găzdui spectacolele Stagiunii Estivale BestSummerArtFEst – BE.SAFE #stiri #Ploiesti #breakingnews - Stiri - Ploiesti.Online

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*