Teatrul de Stat Constanța difuzează vineri spectacolul-lectură „Insultați. Belarus(ia)”

Teatrul de Stat Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

În contextul incidentului creat de autoritățile din Belarus prin deturnarea unui avion pentru a aresta un opozant politic, Teatrul de Stat Constanța a realizat un parteneriat cu televiziunile locale pentru a difuza vineri, 28 mai, spectacolul-lectură „Insultați. Belarus(ia)”, de Andrei Kureicik. Atenție: nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Spectacolul a fost realizat în luna februarie a acestui an, în cadrul programului mondial de lecturi – Belarus(ia) Worldwide Reading Project, în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetăţenii din Belarus, care protestau de șase luni fără încetare, pentru libertate și dreptul de a organiza alegeri corecte și libere.

După alegerile de anul trecut din Belarus, desfășurate în lipsa observatorilor internaționali și acompaniate de proteste masive, cu rezultatul realegerii ca președinte a lui Alexander Lukașenko, care conduce țara din 1994 și este numit „ultimul dictator al Europei”, și artiștii au fost printre cetățenii reprimați.

La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk, directorul Pavel Latușko (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților. Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare, Teatrul Național din Minsk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde a continuat să lucreze, difuzându-și spectacolele online.

În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia, el însuși alături de toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia. Insultați. Belarus(ia) este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care, pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând, este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.

„Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională Insultați. Belarus(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem și noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi”, a spus dramaturgul Andrei Kureicik.

Pe 12 septembrie 2020 a avut loc un prim spectacol-lectură în Ucraina, la Herson, dând startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(ia) Worldwide Reading Project. Piesa a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stokholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilisi sau Tașkent.

Raluca Rădulescu este traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România. Primul spectacol-lectură a avut loc pe 26 octombrie 2020, la Teatrul Național din Iași. Au urmat două lecturi în Republica Moldova, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău.

În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia, „Ziua internațională de solidaritate cu Belarus”, în România a început cea mai mare serie de spectacole-lectură din cadrul Belarus(ia) Worldwide Reading Project

Spectacolul lectură realizat de Teatrul de Stat Constanța îi are în distribuție pe Nicodim Ungureanu, Theodor Șoptelea, Dana Dumitrescu, Cristiana Luca, Andu Axente, Ștefan Mihai și Maria Lupu, iar regia este semnată de Erwin Șimșensohn.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*