Teatrul de Stat Constanța a primit patru nominalizări la premiile UNITER

Spectacolul Seaside Stories. FOTO: TSC

Pentru prima dată în istoria sa, Teatrul de Stat Constanța are patru nominalizări pentru Premiile Galei UNITER 2023, cele mai importante premii din teatrul românesc. În ultimii doi ani, TST Constanța a avut câte două nominalizări și câte un premiu.

Cele patru nominalizări sunt:

  • Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun spectacol – „Seaside Stories” în regia lui Radu Afrim, care este și autorul scenariului, un colaj de texte despre mare, scrise de șase autori români contemporani: Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, la care se adaugă un poem de Nina Cassian.
  • Nominalizare la Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar – Nina Udrescu, pentru rolurile din spectacolul „Seaside Stories”.
  • Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar – Theodor Șoptelea pentru rolurile din spectacolul „Seaside Stories”.
  • Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun Debut – Theodor Cristian Niculae, pentru scenografia spectacolului „Seaside Stories”.

„După un efort susținut, de câțiva ani, un efort al întregii echipe, Teatrul de Stat Constanța a reușit să ajungă acolo unde și-a propus, adică în elita teatrului românesc. Este important că avem prima nominalizare obținută vreodată de Teatrul de Stat Constanța la Premiul pentru cel mai bun spectacol. Și mai trebuie menționat că, înainte de anul 2021, precedentele nominalizări la premiile UNITER au fost în 1997, pentru spectacolul Penthesilea, de Mioara Cremene & H. Von Kleist: Cătălina Buzoianu a fost nominalizată și a primit premiul pentru regie, iar pentru costumele din același spectacol, Velica Panduru a primit premiul de debut în scenografie”, au transmis reprezentanții teatrului.

Teatrul constănțean are un motiv suplimentar de bucurie, deoarece Premiul Senatului UNITER pentru întreaga activitate în scenografie a fost acordat scenografei Carmencita Brojboiu, una dintre cele mai cunoscute și apreciate scenografe din România, care locuiește la Constanța, unde și-a și început cariera. O carieră de-a lungul căreia a lucrat și încă lucrează cu cei mai mari regizori români, dar și cu regizori străini, la majoritatea teatrelor din România și la mari teatre din străinătate, a luat numeroase premii și a avut parte de recunoașterea muncii sale la cel mai înalt nivel.

Dragostea pentru teatru a Carmencitei Brojboiu a început la Constanța, primul spectacol care a fascinat-o a fost „Miles Gloriosus” în regia lui Silviu Purcărete, pe scena dramaticului constănțean, iar primii zece ani din cariera ei de scenografă se leagă de teatrul de păpuși și de spectacolele realizate împreună cu regizoarea Mona Chirilă. Carmencita Brojboiu este, în prezent, membru în Consiliul Artistic al Teatrului de Stat Constanța.

Spectacolul Seaside Stories va avea două reprezentații în acest weekend, vineri, 17 martie, de la ora 19.00, și sâmbătă, 18 martie, de la ora 12.00. Cele două reprezentații sunt deja sold out.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*