Țara Codului Portocaliu de Drob de Sare

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

Trăim în țara codurilor de vreme preventive. Da, meteorologii își fac treaba, dar tot ceea ce înseamnă Poliție, Drumari și autorități locale acționează cu frica drobului de sare care ar putea să cadă peste ei.

Luăm exemplul de astăzi. Cod Galben spre Portocaliu la Constanța. În doar câteva ore de vânt (ATENȚIE: de vânt, nu de zăpadă de 2m) s-au închis mai multe drumuri și a fost restricționată circulația.

Consecința imediată: rețelele ENEL au căzut pentru că sunt făcute… din marmeladă și odată cu ele s-au dus imediat toate centralele pe Gaz, rețelele de telefonie mobilă și ușor-ușor rețelele de apă potabilă.

Oare este chiar atât de dificil pentru ENEL să gestioneze niște amărâte de cabluri și transformatoare care pică la primul vânt mai puternic? Da, anul trecut era zăpadă de 2 metri și echipele nu puteau ajunge în zonele afectate. Au fost peste 60 de localități fără curent electric doar în județul Constanța!

Aaa, le rupe vântul? Nicio problemă! Acolo unde știi că ai zone cu astfel de avarii an de an, îngroapă cablurile pe sub pământ, pe marginea drumului, în așa fel încât să nu se mai rupă sau găsește orice altă soluție tehnică. Oare nemții sau canadienii au tot așa localități fără curent atunci când suflă vântul?

Dar acum, când avem zăpadă de 2 cm care mai e problema? Ei bine avem drumuri închise… preventiv. Au și ei un motiv să nu rezolve problemele…

Sunt de acord că din cauza vântului puternic au căzut câțiva copaci, că un tir s-a pus de-a curmezișul pe drum sau că mai multe mașini au ieșit în decor. Doar că e doar vânt. Echipele de salvare pot să ajungă la ele prin zăpada aia de 2 cm.

Politica drobului de sare a devenit lege pentru toți factorii de decizie. O fi mai simplu să prevenim accidentele și mașinile ieșite în decor, dar nu cu prețul aruncării în evul mediu. Localitățile fără curent, apă și telefonie mobilă sau căldură stau în pixul unora care declară: Pe aici nu se trece!

Apropo, discuția despre inconștienții care pleacă de acasă atunci când zăpada e cât casa… ramâne valabilă!

Nici nu e nevoie să mai zic că ENEL a avut probleme cu rețelele în fiecare an, atunci când Codul trece de culoarea Galbenă. Oare chiar nu au învățat nimic din asta? Oare încă îi mai ia iarna prin surprindere?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*