Stare tensionată la Liceul Nicolae Bălcescu din Medgidia în urma numirii de către ISJ Constanța a unui nou director

Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia. FOTO Facebook

Colectivul cadrelor didactice al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia a trimis o scrisoare deschisă către instituții ale statului român, inclusiv președintelui Klaus Iohannis, privind situația tensionată declanșată în instituției de numirea „abuzivă, cu evidente ingerințe politice”, a unui nou director, începând cu data de 10 ianuarie.

Iată conținutul scrisorii transmise:

„Scrisoare deschisă

Domului Președinte al României, Klaus Iohannis,

Domnului Ministru al Educației și Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu,

Doamnei Monica Cristina Anisie, Președinte al Comisiei pentru Învățământ, tineret și sport din cadrul Senatului României,

Domnului Ștefan Pălărie, membru în Comisia pentru Învățământ, tineret și sport din cadrul Senatului României,

Stimată doamnă, stimați domni,

Cadrele didactice ale Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia vă scriu această epistolă publică din dorința de a vă informa asupra unei situații inacceptabile în care se află instituția noastră și cu speranța unei intervenții prompte și eficiente din partea dumneavoastră, care să readucă la normalitate climatul educativ în care ne desfășurăm activitatea, în beneficiul elevilor cărora ne dedicăm toate energiile.

Reprezentăm o instituție școlară de prestigiu în spațiul constănțean, cu o tradiție de excelență de peste 70 de ani. Rezultatele elevilor noștri au fost, întotdeauna, excepționale, fie că vorbim despre examenul național de bacalaureat, fie despre concursuri și olimpiade școlare. Promovabilitatea la bacalaureat în ultimii 10 ani nu a scăzut sub 95%. Avem sute de premii la olimpiadele județene și naționale, la concursuri internaționale (NASA, GENIUS Olympiad), la competiții sportive și artistice, desfășurăm nenumărate activități caritabile și de voluntariat, suntem foarte activi în viața comunității locale. În acest moment derulăm 6 proiecte Erasmus+, în care sunt implicați peste 150 de elevi și 20 de profesori. Am participat la conferințe internaționale (YES EVENT, Conferință internațională de tineret, participare la toate edițiile din 2005), am câștigat concursul Euro Scuola și am reprezentat România la Strasbourg. 

Viziunea școlii noastre este: „Școala europeană de elită prin valori locale”.

Credem așadar că noi, „familia LTNB” (elevi, părinți, profesori), merităm respectul instituțiilor care ne coordonează.

Motivul acestei epistole este următorul: începând cu data de 10.01.2021, prin decizie a Inspectorului Școlar General Constanța, a fost detașat în interesul învățământului, pe post de director, un cadru didactic pe care îl considerăm nepotrivit pentru această funcție. Numirea a fost făcută în baza unei proceduri a inspectoratului pe care o considerăm nedemocratică, dacă nu chiar abuzivă, atât timp cât ea nu presupune nici măcar o minimă consultare a Consiliului Profesoral, a părinților, a elevilor, a reprezentanților comunității locale.

Vă adresăm câteva întrebări la care vă invităm să reflectați, pentru a lua o decizie rapidă și în spiritul educației moderne pe care ne-o dorim toți:

  • Este „în interesul învățământului” ca o procedură să permită inspectorului școlar general să numească un director fără să consulte în prealabil pe nimeni din școală?
  • Este „în interesul învățământului” ca unei întâmpinări prealabile pe care cadrele didactice au trimis-o inspectoratului școlar, în care se precizau argumente concrete împotriva numirii respective, să i se răspundă la modul foarte general, invocând aspecte legislative și ocolind total fondul problemei? (Vă punem la dispoziție atât Întâmpinarea noastră, cât și răspunsul primit).
  • Este „în interesul învățământului” să fie numit un director împotriva dorinței colectivului pe care îl va conduce, chiar fără a avea minime calități manageriale – loialitate, spirit de echipă, corectitudine, atașament față de elevi, respect?
  • Este „în interesul învățământului” să fie numit un director care nu are sprijinul primarului localității, cu care, inevitabil, trebuie să colaboreze în beneficiul elevilor?
  • Este „în interesul învățământului” ca o școală să funcționeze fără Consiliu de Administrație, fără comisii, catedre, fără echipe de proiect pentru toate activitățile curente? Începând cu data de 11.01.2021, toate cadrele didactice și-au depus demisia din toate funcțiile deținute în școală, renunțând la orice atribuții, în afara celor care au legătură directă cu procesul educativ.
  • Este „în interesul învățământului” ca, în perioada stabilirii ofertei curriculare pentru anul școlar viitor, în proximitatea constituirii normelor didactice, în perioada sfârșitului de semestru, în atmosfera delicată declanșată de pandemie, școala să fie condusă de cineva fără legitimitate, fără autoritate, fără încrederea colegilor?
  • Este ”în interesul învățământului” ca Inspectoratul Școlar Județean Constanța să cauționeze o persoană împotrivă unui întreg corp profesoral? Ar fi a doua oară cât Inspectoratul Școlar Județean Constanța ar avea această atitudine, după ce unității noastre școlare i-au trebuit 2 ani și 4 procese civile (toate câștigate) cu inspectoratul pentru a putea finaliza desfacerea contractului de muncă unui cadru didactic titular, care se bucura permanent de susținerea ISJ Constanța!
  • Este conflict de interese sau incompatibilitate dacă doamna director numită recent este soția unui consilier local, membru în Consiliul de Administrație al liceului? Este moral? Este în spiritul unei educații europene?

Așteptăm încrezători poziția dumneavoastră, mai ales din perspectiva declarațiilor domnului ministru Cîmpeanu privind dreptul cadrelor didactice de a avea un rol în desemnarea directorului unității școlare!

Cu stimă,

Colectivul cadrelor didactice al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia

Medgidia,

11.01.2021.

Iată, mai jos, și răspunsul Inspectoratului Școlar Constanța la înaintarea trimisă de către Colectivul cadrelor didactice al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia:

Urmare a întâmpinării dumneavoastră, comunicăm următoarele:

Având în vedere vacantarea funcției de director al LICEULUI TEORETIC „NICOLAE BĂLCESCU” MEDGIDIA, ca urmare a încetării contractului de management educațional al actualului director, începând cu data dc 10.01.2021, Inspectoratul Școlar Județean Constanţa a demarat, conform Procedurii operaționale nr. 6506A/ 23.11.2020, publicată pe forumul IŞJ Constanţa, în data de 26 noiembrie 2020, procesul de numire prin detașare în interesul învățământului a unui cadru didactic la conducerea interimară a unității de învățământ în vederea asigurării continuității conducerii unității de învățământ.

Detașarea în interesul învățământului pe funcția de director se realizează cu respectarea prevederilor legale în vigoare, referitoare la asigurarea conducerii interimare, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar (conform art. 2541, alin. (1) art. 246, alin. (3), art. 258, alin. (7) din Legea educației naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare şi art. 20, alin. (10) din Regulamentul-cadru de organizare şi funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin O.M.E.C. nr. 5447 din 30 august 2020.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. IȘJ Constanța reacționează în cazul scandalului de la Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia – CTnews

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*