Specie de pește dispărută din habitatul natural, conservată la Facultatea de Științe ale Naturii din cadrul UOC

Specie de pește dispărută din habitatul natural, conservată la Facultatea de Științe ale Naturii. FOTO UOC

Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) deține cea mai mare populație europeană de Poecilia wingei, specie ecuatorială de pește considerată extinctă din mediul natural.

Potrivit dr. Marian Tudor, responsabil comunicare internă, populația care numără astăzi câteva mii de exemplare este menținută în patru bazine de 500 de litri, într-unul dintre laboratoarele FSNSA și provine din ultimele capturi efectuate între 1998 și 2004, din mediul natural, înainte de extincție.

Specie de pește dispărută din habitatul natural, conservată la Facultatea de Științe ale Naturii. FOTO UOC

„Inițial, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole a deținut 30 de exemplare, oferite de un colecționar american, ce s-au înmulțit exponențial în condiții ideale de mediu. Această specie de pește prezintă caracteristici speciale, fiind foarte versatilă morfologic și adaptându-se rapid la orice variații de mediu, precum PH-ul apei sau apariția unor specii prădătoare în mediul de viață”, a declarat ș. l. dr. Marian Tudor.

Datorită schimbului de generații realizat foarte rapid, cercetătorii pot observa modificările evolutive în perioade scurte de timp, cu durată mai mică de un deceniu.

În prezent, la FSNSA se fac eforturi pentru prezervarea speciei și diseminarea ei către laboratoarele altor universități europene. În paralel, specia face și subiectul unui experiment de evoluționism (Long Term Evolution Experiment – LTEE) după modelul celor dezvoltate de etologul și biologul canadian John Endler.

Specie de pește dispărută din habitatul natural, conservată la Facultatea de Științe ale Naturii. FOTO UOC

Specia de pești Poecilia wingei a fost descrisă relativ recent, în anul 2005, de către Poeser, Kempkes și Isbrücker, însă nu a fost evaluată de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN). Specia are însă o istorie mai îndelungată, în ceea ce privește interesul pe care l-a suscitat în lumea științifică, primele exemplare fiind capturate de Franklyn F. Bond în 1937. Ulterior, în 1975, ea a fost redescoperită de către dr. John Endler, unul dintre părinții experimentelor de evoluționism. Locul de origine pentru acest pește, supranumit guppyul lui Endler, este Laguna de Los Patos, în nordul Venezuelei, ecosistem poluat excesiv cu hidrocarburi și apă menajeră și care, în prezent, nu mai adăpostește exemplare ale speciei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*