FOTO VIDEO O șansă pentru afacerile de la malul mării să se extindă la nivel internațional. Fostul ministru pentru IMM-uri, Ilan Laufer a lansat programul Smart Start USA la Constanța

Ilan Laufer la Conferința "Smart Start USA" desfășurată la Constanța. FOTO CTnews.ro
Ilan Laufer la Conferința "Smart Start USA" desfășurată la Constanța. FOTO CTnews.ro

Singurul program privat din România care urmărește creșterea exportului cu prioritate în Statele Unite ale Americii, și-a prezentat astăzi constănțenilor toate secretele. Se numește “Smart Start USA”, este finanțat puternic de trei bănci cu active solide și pune la bătaie o jumătate de miliard de dolari, bani pentru credite de afaceri.

Aula Senatului din campusul Universității Ovidius a fost plină la refuz cu antreprenori constănțeni care au vrut să afle totul despre programul care îi ajută pe exportatorii locali să cucerească piețele europene și mai cu seamă pe cele americane. Vorbitorii care li s-au adresat tinerilor antreprenori, le-au explicat care sunt soluțiile eficiente de finanțare pentru internaționalizarea afacerilor românești. Întâlnirea a fost organizată de Fundația Laufer, Camera de Comerț și Industrie a României, Academia de Studii Economice din București, împreună cu partenerii de implementare ai programului Smart Start USA.

“Creem primul ecosistem pentru exportul românesc și pentru companiile cu capital românesc care doresc să se internaționalizeze; avem prin intermediul partenerilor de implementare, 3 bănci care ne-au pus la dispoziție un buget de 500 de milioane de dolari, cărora le mulțumesc din suflet. Creditul financiar maxim este de 200.000 dolari în condiții deosebite (un aport propriu de doar 15%); încercăm să utilizăm toate instrumentele de care dispunem, inclusiv sprijinul Fondului de Garantare și Contragarantare, deci practic încercăm ca acei antreprenori și acele companii românești care aplică să nu mai trebuiască să vină cu garanții personale. Mai mult, urmărim să facilităm companiilor care exportă, deschiderea către noi piețe” spune Ilan Laufer, principalul promotor al programului Smart Start USA.

Programul Smart Start USA nu este doar o șansă uriașă pentru antreprenorii români care vor să intre pe piața SUA, ci și un ajutor pas-cu-pas la întocmirea strategiei de cucerire a piețelor străine. Doar la un click distanță, afaceriștii români pot accesa website-ul smartstartusa.net care asigură facilitarea accesului la finanţare, îndrumare, educare și instruire antreprenorială pentru zece mii de companii românești, anual, care vor să își extindă afacerile în străinătate.

“Antreprenorii români trebuie să-și regăsească încrederea în ei și mă bucur că platforma vine cu un pachet de parteneriat, cu o consultanță, cu lucruri facile, intuitive și ușor de aplicat, pentru că după ce te formezi, după ce accesezi un fond și deja ai un business, când să te extinzi, apare teama. Și dacă nu cunoști pe cineva, dacă nu ai un testimonial de încredere, dacă nu ai un consultant… te gândești că sunt costuri mari – nu! Această platformă este gratuită, înregistrarea durează foarte puțin și mai ales vine cu un sprijin uriaș: consultanță, acces la piețele americane, acces la evenimente, acces până și la a obține viza pentru USA” spune primarul Constanței, Decebal Făgădău.

Orice economist îți va spune că exportul este calea către dezvoltare și înavuțire a oricărui stat, așa că este necesar ca afaceriștii constănțeni să iasă cu produsele lor pe piețele internaționale. Iar Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii sunt cele mai indicate pentru asta. Nu doar pentru că sunt populate cu oameni bogați ori care au bani și sunt dispuși să-i și cheltuiască. E vorba de consum – cuvântul cheie al economiei mondiale în prezent. Țările care formează Uniunea Europenă consumă la momentul actual 24% din producția mondială de bunuri și servicii, iar piața americană (vorbind strict de SUA) consumă 26% din tot ce se produce pe această planetă. Împreună, cele două piețe absorb jumătate din producția întregului glob. E o piață vastă, pe care antreprenorii români chiar au ce face!

“Ne dorim ca atunci când o companie aplică, să înțelegem care sunt nevoile ei inclusiv în funcție de domeniul de activitate, de codul CAEN pe care-l are. În ecosistem facilităm accesul către Camera de Comerț și Industrie a României în țară și în străinătate; în cadrul platformei antreprenorii selectează care este piața pe care urmează să se extindă și doar de-acolo le dăm informația; ne folosim de întreaga rețea a atașatilor economici ai României din străinătate, avem cursuri gratuite pentru ei prin intermediul partenerilor de implementare, cursuri de business – deci discutăm de un suport uriaș. Avem în cadrul proiectului prima platforma de videobanking, cea care-ți oferă posiblitatea de a accesa un credit fără a te mai duce la bancă. De aceea vorbim de o schimbare de paradigmă: nu te mai duci tu companie să bați la ușa băncilor. Te înscrii și noi vom fi cei care te vom contacta” explică Ilan Laufer, promotorul programului Smart Start USA

Companiile care vor să primească ajutor pentru ieșirea la export prim programul Smart Start USA, au termen până la finele anului ca să se înscrie în aplicaţie. Fiecare companie poate beneficia de un credit financiar de 200.000 de dolari, cu un aport propriu de cel puţin 15%, iar durata de implementare va fi de şapte ani. Una dintre condiţii este ca respectiva firmă să nu aibă datorii la bugetul de stat. Există și o grilă de punctaj unde companiile din sectorul de producţie primesc 30 de puncte, cele din industriile creative – 25 de puncte, serviciile – 20 de puncte, iar comerţul – 15 puncte.

Dacă au avut profit în 2017, firmele mai primesc 10 puncte şi alte 10 dacă au fost pe plus şi în acest an. Contează mult și cifra de afaceri: se adaugă 10 puncte în plus pentru afaceri între 50.000 – 100.000 de dolari, şi suplimentar alte 10 puncte la afaceri peste 100.000 de dolari. Aşadar, sunt mulți bani puși în joc.

“Din punctul acesta de vedere mă bucur că cele 3 bănci partenere pun la dispoziție jumătate de miliard de euro; gândiți-vă cum sună! Jumătate de miliard de euro un pachet cu care, în condiții preferențiale se încurajează exportul. Mă bucur că astăzi la Constanța am văzut sala plină, am văzut foarte mult tineri, ceea ce-mi arată potențialul orașului ” spune primarul Decebal Făgădău cu mândrie în voce.

Se vede că programul este făcut de entități private, pentru că lucrurile sunt simple și urmează căi intuitive, de cum intri pe websiteul dedicat. Programul este implementat cu ajutorul a trei bănci: Piraeus Bank rebotezată First Bank, BCR şi Banca Transilvania. În toată ţara stau la dispoziţia programului Smart Start USA peste o mie de sucursale bancare, ceea ce va permite accesul oricărei companii indiferent de oraşul unde se află. Ilan Laufer i-a invitat pe oamenii de afaceri să facă parte din program, arătând că înscrierea în aplicaţie durează mai puţin de 30 de minute.

“Avem într-adevăr un accent deosebit pus pe piața USA unde vom organiza anul acesta două evenimente pentru companii românești, care vor participa gratuit. Orice companie românească care dorește o finanțare în condiții speciale, o îndrumare indiferent de domeniul de activitate, poate aplica pe www.smartstartusa.net și tot procesul de aplicare este cât se poate de simplificat. Durează 15-20 de minute, după care unul dintre partenerii de implementare va lua legătura cu ei” a precizat pentru Constanța NEWS, Ilan Laufer.

Astăzi constănțenii au aflat cum programul Smart Start USA le va deschide poarta americană către businessul din “liga mare”. Harry Ilan Laufer, iniţiatorul şi coordonatorul programului, este fost ministru al Mediului de Afaceri, dar şi vicepreşedinte pentru relaţia cu SUA al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. 10 Știri care Merită Atenție – 14 octombrie | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*