SLN salută adoptarea hotărârii de guvern care a prelungit valabilitatea Carnetului de marinar de la 2 la 5 ani

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, 23 martie, un proiect de hotărâre care prevede prelungirea valabilității Carnetului de marinar de la 2 la 5 ani. Prelungirea valabilității este condiționată de valabilitatea avizelor medical şi psihologic.

Sindicatul Liber al Navigatorilor salută această decizie a Executivului și spune că a început de aproape 10 ani discuții privind ratificarea convenției maritime a muncii MLC 2006 și aducerea într-o formă standard a Carnetului de marinar, în conformitate cu instrumentul internațional privind actele de identitate a navigatorilor.

„Au urmat apoi ani în care SLN a depus cereri peste cereri, a explicat ce este de fapt Carnetul de marinar, care e practica internațională, a cerut accept în scris al Autorității Navale Române, a cerut și s-a întâlnit cu miniștrii ai Transporturilor, dar toate aceste eforturi se blocau undeva în cadrul ministerului. Mandatul domnului ministru Sorin Grindeanu a fost unul de mari așteptări și s-a dovedit un mandat de succes, cel puțin până acum, dacă punem în discuție că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii avea cel mai mare număr de acte normative europene întârziate, care nu erau implementate și care puteau genera tot atât de multe motive de infringement”, spune liderul SLN Adrian Mihălcioiu.

El precizează că s-a cerut o audiență, ce a fost acceptată, iar în întâlnirea care a avut loc, reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor au expus o serie de acte normative de interes pentru personalul navigant, probleme care ar fi trebuit rezolvate de mult dar care trenau inexplicabil.

„Cu mare bucurie am constatat că ne întâlnisem cu un ministru asumat, care a înțeles perfect dezideratele expuse de noi. O cerere a aprobat-o pe loc, celelalte urmând a avea caracterul urgent de elaborare. Un suport neașteptat dar mai mult decât binevenit pentru cei peste 33.000 de navigatori romani. Acum, la două luni de la întâlnirea noastră cu ministrul Sorin Grindeanu, s-a aprobat în ședință de guvern mărirea valabilității Carnetului de marinar de la 2 la 5 ani. Nu este cazul să mai enumerăm beneficiile acestei modificări legislative, navigatorii știu despre ce e vorba. Noi vom solicita ANR o suplimentare corespunzătoare a paginilor documentului pentru a asigura o reală valabilitate a Carnetului de Marinar de 5 ani”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu.

Însă SLN anunță că mai are de lucru. Va înainta și va sprijini actul normativ de implementare a Convenției privind actul de identitate al navigatorului, convenție care trebuie ratificată de România pentru a se da o formă a Carnetului de marinar în conformitate cu toate normele de securitate a documentelor de identificare a persoanei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*