25 octombrie, zi festivă pentru Armata României

25 octombrie, zi festivă pentru Armata României. FOTO: SMFN

Ziua Armatei României este pentru militari un prilej de aducere aminte a sacrificiului românilor pentru păstrarea ființei naționale, a independenței și integrității țării noastre. Cu acest prilej, marinarii militari participă marți, 25 octombrie, la ceremoniile militare de depuneri de coroane și jerbe de flori, organizate în mai multe orașe din țară.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, la Constanța, ceremonia va fi organizată la Monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic Constanța, începând cu ora 11.00, iar la activitate va participa contraamiralul de flotilă Valentin Iacoblev, comandant al Comandamentului Componentei Navale, alături de reprezentanți ai autorităților publice locale, veterani de război și veterani din teatrele de operații, comandanți ai unităților militare din Constanța și cercetașii din centrele locale „Dacia Pontica” și „Bleu-Marin”. Ceremonia se va încheia cu defilarea gărzii de onoare. De la ora 19.00, va avea loc retragerea cu torțe a militarilor, pe itinerarul Sala Sporturilor – Bulevardul Tomis – Prefectură – Monumentul Victoriei.

La Mangalia, marinarii militari vor fi prezenți la „Complexul Monumental” din Piața Republicii, începând cu ora 10.00.

Muzeul Național al Marinei Române din Constanța și filiala acestuia din Mangalia vor putea fi vizitate de public, gratuit, marți, 25 octombrie, în intervalul orar 09.00 – 16.00.

Izvoarele istorice atestă faptul că, la data de 25 octombrie 1944, după lupte grele și cu prețul vieții a 50.000 de soldați, orașul Carei a fost eliberat de sub ocupație străină. Victoria a fost posibilă în urma unei intense ofensive pentru eliberarea nord-vestului României, prin obținerea de victorii succesive la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj-Napoca, Oradea și Satu-Mare.

Pentru omagierea acestor victorii și a eroilor căzuți de-a lungul timpului, ziua de 25 octombrie a fost proclamată „Ziua Armatei României”, prin Decretul nr. 381 din data de 1 octombrie 1959, pentru declararea zilei de 25 octombrie ca „Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Române”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*