Se mai întâmplă și minuni. Au fost demarate oficial, lucrările la Cazinoul din Constanța

Cazinoul din Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Cazinoul din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Demararea lucrărilor la Cazinoul din Constanța, chiar de Ziua Culturii naționale, a fost prilej de pelerinaj și de declarații. Primarul Constanței, Decebal Făgădău a oferit propriul tur al clădirii în prima parte a zilei, iar după prânz, ministrului Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei a făcut același lucru, iar în plus, Cazinoul a fost predat oficial constructorului, în vederea consolidării și restaurării.

Potrivit edilului Constanței, firma câștigătoare a licitației are la dispoziţie trei luni pentru realizarea proiectului tehnic, iar apoi alte 27 de luni pentru lucrări de consolidare şi restaurare. În plus, pe lângă Cazinou, întreaga zonă va fi transformată. Cazinoul costă 57 de milioane de lei.

„Vreau să vă anunţ ce se va întâmpla de jur împrejurul Cazinoului pentru că lucrările de consolidare şi restaurare ţin strict de CNI. Dar ceea ce se întâmplă în afara Cazinoului ţine de municipalitate şi ţine şi de alte instituţii. Vă pot spune că tot anul acesta va începe consolidarea în această zonă a oraşului prin diguri şi o nouă faleză. Pot să vă spun că în această zonă veţi vedea undeva în jurul începerii sezonului estival, în jurul datei de 1 Mai, o roată ca la Londra care să ofere ocazia constănţenilor şi turiştilor să vadă procesul de restaurare a Cazinoului, dar şi portul, marea şi oraşul nostru vechi. Veţi vedea faleza aceasta îmbrăcată în mult mai multe plante şi flori decât a fost până acum. Începând de astăzi există internet gratuit pe toată faleza pentru constănţeni şi turişti”, a declarat Decebal Făgădău.

Ministrului Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, a ajuns și el la Constanța pentru a preda amplasamentul Cazinoului din Constanța a fost predat oficial constructorului, în vederea consolidării și restaurării.

”Încă de la semnarea contractului, am promis că voi urmări îndeaproape lucrările la acest obiectiv pentru că este un simbol al litoralului și al României. Constructorul are 3 luni la dispoziție pentru proiectare și îl asigur că, din partea ministerului pe care îl conduc, are toată susținerea astfel încât să nu fie întârzieri în derularea lucrărilor”, a precizat ministrul Ion Ștefan.

Contractul pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câștigătoare în urma finalizării procedurii de achiziție publică). Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției – de 30 luni (din care 3 luni dedicate activității de proiectare).

„Exemplul Cazinoului poate fi un motiv solid pentru a face modificări importante în legislația privind achizițiile publice, pentru ca situații precum întârzierea proiectului timp de 7 ani, așa cum s-a întâmplat aici, să nu se mai repete, iar obiectivele importante din această țară să poată fi reabilitate de urgență și puse în valoare pentru turiştii români şi străini”, a declarat Ion Ștefan.

Conform contractului, vor fi demarate lucrări de consolidare și restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol), dar și a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă).

„Pe partea artistică sunt foarte complexe lucrările de intervenție, partea de consolidare, partea de instalații, iar partea artistică, adică restaurarea componentelor cu tot specificul, că sunt multe categorii aici și pictură și feronerie și vitralii va fi asigurată de o echipă de specialiști atestați de ministerul Culturii, de experți în domeniu. Aici trebuie să facem și niște sondaje, să decelăm practic partea originală care a mai fost păstrată din vechea decorație pentru că mare parte din decorație este refăcută în anii 80.

Primul aviz trebuie obținut de la Ministerul Culturii, nu este problemă să-l obținem. Problema foarte mare pentru toate clădirile este cu inspectoratul pentru situații de urgență, acolo sunt cele mai mari probleme pentru că la o clădire monument este aproape imposibil să asiguri toate condițiile cerute. Dar nu e singura lucrare pe care intervenim, avem experiență, știm cum să procedăm.

Sunt tratamente speciale pentru fațadă pentru că aici este un mediu agresiv, umiditate, sare, vânt, diferențe mari de temperatură și folosim și materiale care să poată asigura în timp o menținere a lor pentru că degradarea pe exterior a fost accentuată și de acești factori.

Trebuie asigurat un climat corespunzător în interior, o temperatură constantă și sunt probleme pe care le rezolvăm în cadrul proiectului și pe urmă în execuție cu ajutorul Aedificiei care are experiență și oameni de calitate. Nu cred că va fi problemă să finalizăm în niște condiții foarte bune“, a precizat arhitectul Constanța Carp.

După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural și de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții etc., astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau în țara noastră.

Cazinoul din Constanța este un obiectiv important, pentru care autoritățile locale și centrale au încercat încă din anul 2012 să găsească fondurile și soluțiile necesare pentru reabilitarea și consolidarea acestuia.

La nivelul CNI, în perioada 2012 – 2018, au fost derulate 3 proceduri de achiziție publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiții. Principalele motive ale anulării procedurilor demarate de-a lungul timpului de către CNI au fost reprezentate tocmai de lipsa unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condițiile impuse de caietele de sarcini.

Astfel, după aproape 8 ani de zile și nu mai puțin de 4 proceduri de achiziție publică, Cazinoul din Constanța are o șansă reală de a-și recăpăta măreția de altădată.

Finanțarea obiectivului de investiții va fi asigurată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și se realizează prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările și completările ulterioare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*