Patronii din Mamaia au găsit țapul ispășitor pentru dezinteresul lor față de turism. Nu sunt ei de vină că trag tunuri două luni de zile pe an de îi sperie pe majoritatea turiștilor de nu mai vor să vină. Nu, turismul nu merge pentru că a nins ceva mai mult și că nu se găsesc sclavi, pardon, personal sezonier, iar autoritățile nu i-au băgat în seamă până acum.
Pe scurt, cele prezentate mai sus sunt rețeta a ceea ce pare a fi eșecul sezonului estival ce bate la ușă. Organizația Patronală Mamaia – Constanța, că deh, vorbim de patroni doar, a emis zilele trecute un comunicat de presă în care toată lumea este de vină pentru ceea ce va fi, mai puțin ei.
O.P.M.CTA se recomandă ca fiind printre cei care au inițiat sau contribuit „la proiecte legislative care au determinat evoluția industriei ospitalității din România“. Serios acum, care evoluție? Care ospitalitate? Cei care fac între-adevăr turism și au și termenul de ospitalitate în organigramă, sunt extrem de puțini. Iar dacă evoluție înseamnă să construiești haotic, să oferi puțin pe bani mulți, să te plângi că îți merge greu, să declari la stat numai pierderi, dar să îți schimbi Mercedesul în fiecare an, este total greșit.
Vremea rea și lipsa personalului le-au afectat grav planurile celor ce practică turismul în Mamaia.
Practic, pentru că a nins până spre sfârșitul lunii martie, le-a dat planurile peste cap. Dar mă scuzați. De ce ninsoarea de afară v-a împiedicat să vă faceți curat în clădiri? Cât să îți ia să faci curat în proximitatea clădirii? Cu un om care este bun la toate, probabil săptămâni la rândul. Dar dacă angajezi, chiar și zilieri, poți arăta că îți pasă și ești gata să faci turism, apoi, după ce totul este bec în curtea ta, poți să te ridici și să îi iei de urechi pe cei din administrație că nu fac. De nins, a nins slavă Domnului și la vecinii bulgari, că nu ne mai oprim să îi dăm exemplu. Ce au avut ei de Paște? Cozi la cazare. Ce am avut noi de Paște? Câteva locații deschise, la prețuri de îți venea să mergi și în Turcia că ieșeai mai ieftin, iar în rest, mizerie și nepăsare.
Patronii din turismul constănțean, se plâng, cu puține excepții, de „lipsa forței de munca din industrie, litoralul fiind puternic afectat în acest sens de sezonalitate“. Păi să vedem. În general, salariile din turismul românesc, în special cel sezonier, sunt mizere. Atunci când se dau. Tocmai de aceea, oamenii calificați, cu experiență în domeniu, care au investit timp și bani pentru a se putea prezenta decent în fața angajatorului și a clientului, au fost goniți. Cei cu o anumită pregătire cer un salariu pe măsură, care fie nu i se dă din start, fie i se promite dar nu i se plătește. În situația asta, rămâi fără angajați de calitate în mijlocul sezonului estival. Asta când nu angajezi pe 2 bani, pe oricine vine și spune că vrea să muncească. Acesta nu va ști cum să se prezinte în fața unui client și cum să îl trateze astfel încât să îl facă să revină și să își aducă și prietenii. Și atunci, cum vrei tu să evoluezi în ospitalitate? Despre modul în care sunt (ne)plătiți cei care lucrează pe litoral, sunt cărți întregi de scris.
Toți cei care știu ceea ce înseamnă industrie hotelieră și alimentație publică, au plecat și ei din țară, așa cum au făcut și cei cu alte meserii.
Dacă vopsești stâlpii din stațiune într-o culoare oribilă, dacă construiești hotel lângă hotel, de ajung turiștii să dea noroc dintr-o clădire în alta din cauza distanței foarte mici dintre clădiri, dacă pui fântâni arteziene kitscioase și decorațiuni de prost gust, și pentru toate astea ceri sute de euro și chiar până la 1.500 de euro pe o noapte de cazare, asta nu înseamnă turism. Înseamnă o spoială și japcă pe față. Cei care fac banii cu lopata în afaceri dubioase , vor plăti fără să clipească aceste sume și nu neapărat pentru condiții. Snobismul costă. Cei cărora le pasă de bani, vor prefera de aceiași bani să petreacă un sejur într-o țară străină.
Sa nu dam vina numai pe patroni… Nu uitați ca până să ajungeți la destinație trebuie sa treci printr_un coșmar în trafic în special dacă vi pe Ovidiu din Autostradă spre Lumina – Năvodari în care bătaia de joc este la ordinea zilei cu un drum de țară jalnic în care sau investit o grămadă de bani și noi ne rupem mașinile din cauza unor incompetenți
Adevarat , ati pus punctul pe i .
“Patronii” romani si mai ales cei din Constanta- Mamaia nu stiu ce inseamna turism .
Nu stiu sa ofere servicii de calitate, nu ofera salarii decente personalului dar au pretentii.
Intrebati un patron cand pleaca in vacanta ce pretentii are cand isi alege sejurul? Veți ramane uimit ce lista lunga are, oare de ce ? Si in cazul acesta, patronul roman – parvenitul – de ce nu isi schimba atitudinea in tara lui ?
Nu vor schimba nimic pentru ca sunt PARVENITI cu pretentii si atat .
Asa se intampla cand vorbesti din afara sistemului.
Tare mult asi vrea sa-l vad pe acest domn ziarist, incercand sa gestioneze o afecere in turism.
Cu siguranta ca si-ar schimba optica.
Vorbe, deductii, concluzii si scenarii…dar, ma rog, daca si el trebuie sa castige un ban, asta e.
Fiecare trebuie să câștige un ban, iar cei care nu pot gestiona o afacere în turism, sunt liberi să aleagă alt domeniu. Dacă se simțea capabil acest ziarist să se implice în turism, o făcea, dar pentru că nu crede că se pricepe, nu se bagă să gestioneze. Acest ziarist a lucrat și în domeniu, a avut/are rude, prieteni cu afaceri în domeniu, așa că problemele nu îi sunt străine.
Bine zis ! Bravo catalin
Are dreptate,dl.autor asa este El vede totul prin prisma “TURISTULUI”ASA si trebuie am fost in philippuines cam de 6ori(La Boraqai si Baguio city!!!!…bravo lor plin,foarte plin deturisti din toata lumea(da din toata lumea)toti multumiti de preturi si un SUPERB tratament deka Al Z….asa se face turismul..