Satul de Vacanță rămâne închis în minivacanța de 1 Mai. Agenții economici, nemulțumiți de faptul că Primăria Constanța nu le-a eliberat autorizația de funcționare pentru acest an

Satul de Vacanță

Satul de Vacanță din Constanța va rămâne închis în minivacanța de 1 Mai, iar agenții economici de aici sunt nemulțumiți de faptul că Primăria Constanța nu le-a eliberat autorizația de funcționare pentru acest an.

Mircea Ștefan, reprezentant al agenților economici din Satul de Vacanță, a povestit pentru CTnews, cum s-a ajuns în această situație.

„Satul de Vacanță a fost construit în 1972. În urma unor dispoziții date de către Guvernul României la acea vreme, aceste terenuri au fost date fără termen și fără plată Unității Cooperatiste din România, care a construit aici niște căsuțe. Datorită acestui fapt, noi am funcționat având această hotărâre a Guvernului României de la vremea respectivă fără termen și fără plată. Primăria Constanța s-a gândit să ne impună o superficie. De fapt, darea în folosință înseamnă superficie în termenii de astăzi, o superficie oneroasă în care să plătim pentru terenul pe care îl avem în folosință. Pentru că nu am dat curs acestor inițiative ale Primăriei Constanța, am primit o notificare anul ăsta că nu ni se vor elibera aceste autorizații. Noi avem autorizații de funcționare, dar ele trebuie vizate în fiecare an. Nu vor să le mai vizeze”, a povestit Mircea Ștefan.

El a mai spus că Primăria Constanța le-a cerut agenților economici din Satul de Vacanță să achite o sumă pentru terasa pe o dețin.

„Dacă vrem să funcționăm, pentru terasa pe care o avem în incintă, în interiorul curții noastre, nu pe domeniul public, au spus să plătim 3 lei și 39 de bani pe metru pătrat pe zi. Când i-am întrebat de unde este acest tarif, au spus pentru că nu ați vrut să semnați superficia oneroasă”, a mai afirmat reprezentantul agenților economici din Satul de Vacanță.

Mircea Ștefan a mai explicat cum au stat lucrurile până în acest an.

„În 2017 s-a întocmit un regulament de funcționare pentru agenții economici din Constanța, Mamaia, Sat Vacanță. În urma acelui regulament s-a convenit să se elibereze alte autorizații de funcționare, în care a fost chemat fiecare agent economic la primărie cu un set de documente și acte și ni s-a eliberat autorizația de funcționare. Pentru a simplifica această procedură și să nu mai venim în fiecare an cu foarte multe documente, au spus să venim în fiecare an să vizăm autorizația de funcționare. Așa a fost în 2019, 2020, 2021”, a mai spus Mircea Ștefan.

Astfel, unitățile din Satul de Vacanță vor fi închise în minivacanța de 1 Mai, iar cine le va deschide o va face pe propria răspundere, riscând să fie amendat de Poliția Locală.

Mircea Ștefan a mai precizat că agenții economici s-au adresat instanței în speranța rezolvării acestei situații.

Reprezentanții Primăriei Constanța spun însă că toți cei care îndeplinesc condițiile legale au primit autorizație de funcționare. Ei susțin că terenul a fost dintotdeauna domeniu public, structurile cooperatiste care au construit casele tradiționale s-au divizat și s-au privatizat pe bucăți, iar obiectul privatizări a fost construcția, niciodată terenul pentru că nu le aparținea.

„În ultimii zeci de ani, toți au folosit domeniul public, adică bunul tuturor constănțenilor, fără să plătească nimic. Actuala administrație a mers în instanță pentru a-i obligă să plătească pentru ultimii trei ani, restul fiind prescriși. Concomitent, pentru a nu se bloca activitatea, au fost autorizate spațiile comerciale de interior, pentru că dețin construcțiile, deși mulți au construit în plus față de căsuțele tradiționale, iar pentru cei care desfășoară activități de comerț de întâmpinare pe domeniul public, li s-a perceput aceeași taxa că tuturor agenților economici din Mamaia/ Sat Vacanță, astfel încât să poată funcționa atât în clădirea pe care au act de proprietate, cât și pe domeniul public adiacent ei”, a precizat Biroul de presă al Primăriei Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*