Sancțiuni de peste 6,5 milioane de lei aplicate de ANPC în prima lună a Comandamentului Litoral 2023

Stațiunea Mamaia

În prima lună de activitate a Comandamentului Litoral 2023, Autoritatea Naţională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi și sancțiuni în valoare de peste 6,5 milioane de lei în urma verificării a peste 1.000 de operatori economici. Aceste acțiuni au fost întreprinse în cadrul eforturilor ANPC de a monitoriza și asigura respectarea drepturilor consumatorilor în stațiunile de pe malul Mării Negre, una dintre cele mai importante destinații turistice din România în sezonul estival.

Pe parcursul primei luni de activitate, ANPC a desfășurat 1.188 de acțiuni de control în toate stațiunile de pe litoral. Dintre acestea, 72 au fost generate de reclamațiile primite de la consumatori, iar celelalte acțiuni s-au încadrat în diverse tematici de control. Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 1.060 de avertismente și 1.413 amenzi contravenționale.

Pe lângă amenzi, au fost impuse și alte măsuri complementare pentru asigurarea respectării normelor și reglementărilor. Astfel, produsele neconforme în valoare de aproximativ 540.000 de lei au fost oprite definitiv de la comercializare, iar 97 de operatori economici au fost supuși unei opri temporare a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor. De asemenea, pentru 44 de operatori economici, s-a propus încetarea practicilor comerciale incorecte.

Printre principalele abateri constatate de către ANPC s-au numărat comercializarea de jucării cu deficiențe, etichetarea necorespunzătoare a produselor textile, nerespectarea condițiilor igienico-sanitare în sectorul alimentației publice sau cazare turistică și utilizarea unor produse și proceduri nesigure în domeniul alimentației publice. Alte abateri semnalate includ nerespectarea condițiilor de depozitare a materiilor prime, comercializarea sau folosirea de produse alimentare expirate și practici comerciale incorecte și înșelătoare.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a subliniat importanța acestor acțiuni de control pentru protejarea consumatorilor și menținerea standardelor ridicate în turismul românesc. El a afirmat că ANPC rămâne angajată în curățarea și îmbunătățirea zonei litorale, asigurând siguranța și confortul turiștilor.

„Litoralul românesc rămâne o zonă a contrastelor. Am mai spus-o și o voi repeta, până la momentul la care se vor lua decizii coerente de scoatere la lumină a uneia dintre cele mai frumoase zone din Europa. Alături de investiții de milioane ale unor operatori economici curajoși și iubitori de țară, își desfășoară activitatea administratorii unor dughene de tot râsul. Este ca și cum ai pune un palat de cleștar în mijlocul unui bâlci jalnic. Ai ocazia să mănânci un foie gras cu dulceață de ceapă lângă o farfurie plină cu hamsii, dintr-o dugheană deschisă lângă o alta cu gogoși. Avem hoteluri de cinci stele deschise lângă unele cu tot atâtea, dar căzătoare. Am ales o lună de silenzio stampa pentru a nu părea că suntem din nou groparii turismului la Marea Neagră, dar, din păcate, realitatea trebuie să strângă în aceeași barcă pe toți cei care mai credem în șansa acestuia. La final, vreau să vă asigur că suntem aici să curățăm tot ceea ce vă poate expune pericolului și să răspundem urgent sesizărilor dumneavoastră”, a declarat Horia Constantinescu.

Activitatea Comandamentului Litoral 2023 va continua pe parcursul întregului sezon estival, iar comisarii ANPC vor continua să vegheze permanent asupra modului în care operatorii economici își desfășoară activitatea și respectă drepturile consumatorilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*