Salvați Copiii anunță deschiderea a șase noi programe locale destinate acestora în Regiunea Sud-Est

Salvați Copiii anunță deschiderea a șase noi programe locale destinate acestora în Regiunea Sud-Est

Dintre cei 75.136 de copii cu părinții plecați să muncească în afara țării, 22.662 sunt complet lipsiți de îngrijirea părinților, având ambii părinți sau părintele unic susținător plecat peste hotare. Pentru a preîntâmpina excluziunea socială și abandonul școlar, Organizația Salvați Copiii deschide șase noi programe locale în Regiunea Sud-Est, în județele Constanța și Tulcea, în cadrul proiectului „Măsuri integrate de prevenire a abandonului școlar și protecție a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate”, având ca partener asociația Școala de Valori.

Datele oficiale procesate la finalul anului 2020 arată că Regiunea Sud-Est are 11.574 copii rămași singuri acasă, dintre care 3.036 copii doar în județul Constanța și alți 1.028 în județul Tulcea.

Cercetările realizate de Salvați Copiii au arătat că, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, copiii se confruntă cu dificultăți emoționale, sociale și educaționale. De asemenea, una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon școlar, este, din punct de vedere statistic, cea reprezentată de copiii cu cel puțin un părinte plecat pentru o perioadă de minim șase luni .

”Copiii rămași singuri acasă trăiesc o traumă aproape invizibilă, care are repercusiuni asupra întregii lor vieți, emoționale, educaționale, sociale. Sunt copii care trebuie să accepte absența părintelui și care au nevoie de sprijin emoțional, pentru a face față situației”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

În acest context, proiectul ”Măsuri integrate de prevenire a abandonului școlar și protecție a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate” vizează stimularea participării la educație și prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și de excluziune socială pentru copii din județele Constanța și Tulcea ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Noile programe se derulează în perioada 1 aprilie 2021 – 31 decembrie 2023.

Valoarea totală a proiectului ” Măsuri integrate de prevenire a abandonului școlar și protecție a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman cod SMIS 139634, este de 4,776,502.76 lei, din care valoare cofinanțare UE: 4.060.027,30 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 716.475,46 lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*