Sala Oglinzilor de la Palatul Versailles a fost gazda unui concert special de Crăciun

Sala Oglinzilor de la Palatul Versailles

Jean Michel-Jarre a susținut un concert special de Crăciun în celebra Sală a Oglinzilor de la Palatul Versailles. Cu acest prilej, a fost celebrată nu doar sărbătoarea Crăciunului, ci și aniversarea a 400 de ani de la construcția palatului.

Spectacolul a putut fi urmărit atât live, cât și prin intermediul Realității Virtuale, în metavers. Publicul a avut posibilitatea de a se conecta prin VR ori pe tablete ori telefoane. Printre spectatori s-au numărat și admiratori din diverse colțuri ale lumii, inclusiv din Constanța.

Conform organizatorilor, spectacolul a fost conceput ca un tribut adus inovației franceze, care reunește formele de artă actuale și arta secolului al XVII-lea. Prețul biletelor a pornit de la 60 de euro.

Conform informațiile făcute publice, spectacolul a fost difuzat de posturi TV din toată lumea, dar și pe canalul de YouTube al lui Jarre. În VR, a putut fi urmărit pe platforma franceză VRROOM, pe 25 decembrie.

„Versailles 400 este un concert hibrid și o creație vizuală transmisă în direct din una dintre cele mai frumoase locații din lume, precum și în realitate virtuală în metavers. Sper că evenimentul va contribui la promovarea ‘savoir faire-ului’ nostru creativ și va aduce lumea creației imersive franceze în prim-planul culturii colective”, a spus Jarre în comunicatul de presă de dinaintea show-ului.

Pentru artistul Jean Michel-Jarre concertele inedite nu reprezintă ceva nou. Ajuns la vârsta de 75 de ani, Jarre își aduce aminte cu nostalgie de concertul susținut în 1981 în China. El a fost primul artist occidental care a concertat în China, iar apoi a revenit și în 2004. În 2020, președintele Emmanuel Macron l-a decernat Comandantul Legiunii de Onoare, cel mai înalt grad de merit al Franței.

Detalii inedite despre Palatul Versailles

Ludovic al XIV-lea se plimba cu gondola și admira grădinile

Palatul Versailles nu este captivant doar pe interior, ci și în exterior. Grădinile superbe cu numeroasele canale fac deliciul vizitatorilor. În vremurile de început, pe aici naviga cu gondola regele Ludovic al XIV-lea. Folosea un canal cu o lungime de 1,5 kilometri și o lățime de 70 de metri.

Peste 35 de mii de muncitori au lucrat la construcția palatului

Fiind o construcție spectaculoasă, a fost nevoie de peste 35 de mii de oameni pentru a ajuta la ridicarea ei. Pentru mult timp, palatul a fost considerat o risipă din punct de vedere financiar, deoarece costurile au fost uriașe. Ludovic al XIV-lea a cheltuit o treime din bugetul pentru întreaga clădire doar pe fântâni.

Palatul este redat în numeroase filme și jocuri

Peste 5 milioane de oameni vizitează anual palatul. Ei sunt atrași de importanța istorică, iar la aceasta contribuie și mediatizarea intensă de care are parte. Aici au fost filmate și scene din producții ca “Midnight in Paris” (2011), “Valmont” (1989) și “The King’s Daughter” (2022). Palatul poate fi văzut și în jocul ca la aparate online “Versailles Gold” produs de furnizorul bulgar EGT.

Grădinile au peste 210 mii de flori

Palatul Versailles are o importanță istorică deosebită, însă la fel de interesante sunt și grădinile din jurul său. Acestea reprezintă o atracție turistică în adevăratul sens al cuvântului, fiind de o frumusețe aparte. În jur de 210 mii de flori sunt aici. Însă frumusețea grădinilor nu este întreținută doar din rațiuni turistice. Așa a fost încă din vremurile de început ale palatului, deoarece monarhii francezi erau atrași de mirosul florilor. Ba chiar, potrivit vizitatorilor, era mult prea puternic. Scrisori din secolul al XVII-lea arată că invitații se plângeau de mirosul puternic de tuberoze și afirmau că se simțeau rău.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*