Ratificarea Acordului între Guvernele României și SUA privind retehnologizarea U1 și proiectul U3 și U4 de la CNE Cernavodă

Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA salută adoptarea de către Parlamentul României a proiectului de lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nucleare de la Cernavodă, Retehnologizarea Unității 1 și Proiectul Unităților 3 și 4.

Reamintim că în luna octombrie 2020, România și Statele Unite ale Americii au parafat Acordul Interguvernamental privind cooperarea în domeniul industriei nucleare civile, Acord care a fost ulterior notificat și avizat de Comisia Europeana. Ratificarea Acordului între cele două guverne reprezintă cadrul general de continuare și realizare a proiectelor nucleare strategice, asumate de România în strategia energetică și în PNIESC, ca pilon al atingerii țintelor de decarbonizare, securității energetice și al tranziției eficiente către energie curată.

„Salut și apreciez efortul tuturor factorilor implicați în adoptarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului. Din prisma operatorului, timpul este o variabilă importantă în realizarea proiectelor, scopul nostru fiind să avem Unitatea 3 conectată la rețea în anul 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031. Astfel, România se va alinia statelor care valorifică intens resursele interne pentru a asigura atât tranziția, cât și necesarul de consum la prețuri sustenabile având în vedere că, de exemplu, în baza studiilor internaționale, costul electricității rezultat din extinderea duratei de viață a unităților nucleare este cel mai mic dintre toate sursele, iar cel aferent proiectelor nucleare noi, este considerat competitiv. Așadar, proiectele nucleare vin cu dublu avantaj: costuri competitive și zero emisii de CO2”, spune director general al SNN, Cosmin Ghiță.

Realizarea Proiectului de Retehnologizare a Unității 1 și a Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă reprezintă o contribuție semnificativă la reducerea emisiilor de CO2, dublând astfel, după anul 2031, cantitatea de CO2 evitată prin operarea unităților nucleare de la 10.000.000 tone CO2/an, în prezent, la 20.000.000 tone CO2/an.

De asemenea, cele două proiecte nucleare vor contribui la dezvoltarea lanțului intern de aprovizionare, vor genera suplimentar până la 9.000 de locuri de muncă, vor stimula cercetarea, inovația și dezvoltarea în industria nucleară, cu efect de creștere exponențială macro-economică și vor determina retenția specialiștilor înalt calificați.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*