RAJA SA: „Atenție, lucrări majore la rețeaua de apă de pe bd. Al. Lăpușneanu!”

Lucrări RAJA. FOTO arhiva RAJA

În prezent, RAJA SA derulează la nivelul municipiului Constanța, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 18 contracte de lucrări, cu o valoare totală de peste 611 milioane de lei. Investițiile privind extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată vor avea ca finalitate peste 76 km de rețele noi de apă și canalizare pe 264 de străzi din municipiu.

Potrivit unui comunicat al RAJA, mare parte dintre aceste investiții vizează reabilitarea aducțiunilor și magistralelor de alimentare cu apă, precum și refulările ce asigură transportul apelor uzate către stațiile de epurare. Toate lucrările sunt de mari dimensiuni (diametrele conductelor de aducțiune sunt cuprinse între 300 și 1000 mm), realizate pe lungimi extinse, la adâncimi cuprinse între doi și opt metri. Înlocuirea conductelor îmbătrânite, unele cu o vechime de peste 70 de ani, ai căror parametri tehnologici sunt depășiți, va conduce la creșterea siguranței în funcționare a sistemului de alimentare cu apă prin reducerea pierderilor, asigurarea serviciului fără discontinuități și menținerea calității apei potabile, în timp ce sistemul de canalizare va fi mai ușor de întreținut și va putea prelua un debit mai mare de apă uzată. Totodată, noile magistrale și conducte de aducțiune sunt dimensionate pentru a face față noilor cerințe de dezvoltare urbană a municipiului Constanța. Toate aceste lucrări sunt atent monitorizate și de către Primăria Constanța, ai cărei reprezentanți urmăresc respectarea condițiilor de calitate și încadrarea în termenele stabilite prin contracte.

La ora actuală – 12 iunie 2023, se desfășoară intervenții majore și pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu la intersecția cu strada I.L. Caragiale, zona Casei de Cultură, unde se execută lucrări de reabilitare a magistralei de apă, din fontă ductilă, cu diametrul de 800 mm. Acestea fac parte din contractul CL 34, „Reabilitare conducte magistrale, tronson 3 – municipiul Constanța”, în valoare de aproximativ 58,4 milioane de lei. În zonă au fost descoperite diferite obstacole precum canivouri sau instalații ale altor deținători de utilități, unele abandonate, altele funcționale. În această situație a fost necesară modificarea traseului inițial și implicit modificarea soluției tehnice prin montarea a două conducte noi, cu diametrul de 450 mm. Pentru a limita impactul asupra traficului din zona intens circulată, lucrările se vor executa pe parcursul nopții, urmând ca până dimineața zona de intervenție să fie adusă la stadiul de piatră. Conform graficelor, lucrările ce sunt executate la o adâncime de aproximativ doi metri, urmează să fie finalizate într-un termen de trei săptămâni în zona intersecției de la Casa de Cultură.

Tot în cursul acestei zile, au fost demarate și lucrările de schimbare a conductei de aducțiune DN 600, de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu în zona intersecției cu strada Nicolae Iorga. Intervențiile fac parte din contractul CL 33, „Reabilitare conducte de aducțiune și magistrale, stații de pompare și refulări aferente în municipiul Constanța”, în valoare de aproximativ 78,14 milioane de lei. Deoarece noua conductă va fi pozată la o adâncime de peste 4,5 metri și având în vedere riscurile și implicit respectarea normelor privind securitatea muncii, pozarea conductei se va face prin săpătură deschisă. În acest sens, pe bulevardul Al. Lăpușneanu, în zona intersecției cu strada Nicolae Iorga, traficul va fi blocat pe sensul de mers către stațiunea Mamaia. Astfel, circulația va fi deviată pentru ambele direcții de mers doar pe sensul înspre Gara Constanța.

În vederea desfășurării intervențiilor, zona a fost împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală, iar lucrările au fost avizate de către Poliția Rutieră. Durata de execuție a acestora este de aproximativ două săptămâni, având în vedere că este necesară și subtraversarea canivoului cu rețelele termice.

În toată această perioadă, echipe mixte, alcătuite din reprezentanți ai RAJA SA și ai Primăriei Constanța vor urmări desfășurarea activităților pentru respectarea termenelor stabilite și vor executa periodic verificări în teren astfel încât disconfortul creat de lucrările derulate să fie cât mai redus pentru cetățenii municipiului Constanța.

„Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă, pe care îi asigurăm că echipele constructorilor fac eforturi ca durata de intervenție să fie cât mai redusă, astfel încât zona afectată să poată fi redată circulației în cel mai scurt timp și în cele mai bune condiții”, au transmis reprezentanții societății.

Aceștia le amintesc consumatorilor că investițiile pentru modernizarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă sunt efectuate în beneficiul lor pe termen lung și vizează asigurarea unor servicii ireproșabile și implicit creșterea calității vieții. Prin implementarea acestora se realizează îmbunătățirea capacității de transport și de distribuție a apei potabile, asigurarea debitului de alimentare și a calității apei, reducerea pierderilor în rețeaua de distribuție, siguranța și continuitatea serviciilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*