RADET iese la contraatac și arată cu degetul spre Electrocentrale S.A. – CET

Sediul RADET Constanța
Sediul RADET Constanța

Referitor la comunicatul emis de Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța SA, conducerea RADET a ieșit la contraatac, luând poziția de victimă.

Potrivit reprezentanților RADET, motivul opririi CET Palas nu poate fi imputat RADET Constanța întrucât raportul dintre facturile emise și plățile efectuate în relația comercială dintre Electrocentrale Constanța SA și RADET este următorul:

  • de la data înființării Electrocentrale Constanța SA, 01.10.2014 și până la 25.09.2018 valoarea totală a facturilor de energie termică emise a fost de 573.272.113 lei, iar valoarea totală a plăților efectuate a fost de 584.129.917 lei;
  • de la data de 01.01.2018 și până la 25.09.2018 valoarea totală a facturilor de energie termică emise a fost de 86.823.340 lei, iar valoarea totală a plăților efectuate a fost de 93.233.803 lei, din care suma de 20.000.000 lei a fost achitată la finele anului 2017 ca avans din subvenția acordată populației pentru anul 2018;
  • pentru luna august 2018 factura emisă este în valoare de 2.053.545 lei, iar plățile efectuate până în prezent în luna septembrie 2018 sunt în valoare de 2.854.907 lei.

„Menționăm faptul că încasările zilnice aferente activității comune a celor doi operatori se acumulează într-un cont ESCROW, din care Electrocentrale Constanța S.A. primește 80 %, cu toate că, în conformitate cu ponderea în structura de tarif, i se cuvin numai 71 %. Așa cum rezultă din cifrele de mai sus se constată că Electrocentrale Constanța S.A. se confruntă cu probleme grave, din moment ce valoarea producției vândută nu acoperă costurile de funcționare“, au precizat reprezentanții RADET.

Aceștia au precizat că RADET Constanța a făcut eforturi deosebite pentru a susține aceste plăți peste valoarea facturilor emise, realizând în anul 2017 un grad de încasare de 107,20 %, iar pentru primele 8 luni ale acestui an un grad de 102,91 %. La acestă dată RADET mai are de recuperat de la consumatorii săi creanțe în valoare de circa 21.000.000 lei ce se află în diverse stadii de recuperare.

„Sumele invocate de Consiliul de Adminstrație al Electrocentrale Constanța SA în comunicatul de presă nu reprezintă creanțe certe, pe rolul instanțelor de judecată existând litigii între părți ce au ca obiect penalități generate de plata cu întârziere a subvenției acordată populației de la bugetul consolidat al statului. Aceaste sume nu pot fi imputate RADET și nu pot fi achitate întrucât tariful reglementat nu a prevăzut în structura sa o componentă care să permită stingerea acestor penalități de întârziere. RADET respinge presiunile la care recurge astăzi Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A. de a opri producerea energiei termice primare, întrucât considerăm că este un mijloc de a-și masca neperformanța.  Considerăm că întreaga responsabilitate asupra opririi producerii energiei termice primare îi revine numai Consiliului de Administrație al Electrocentrale Constanța SA care caută să transfere responsabilitatea către principalul său client – RADET, în loc să identifice modalități prin care să eficientizeze activitatea societății și să dezvolte producerea energiei în cogenerare (fapt care nu se mai întâmplă în prezent la CET Palas), în condițiile în care în prezent costurile de producție depășesc valoarea energiei vândută“, au mai precizat reprezentanții RADET.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*