Proiecte ample de modernizare, în comuna Ostrov. Primăria dă startul asfaltărilor, cumpără microbuze electrice și caută independența energetică prin construcția unei centrale fotovoltaice

Primăria comunei Ostrov. FOTO CTnews.ro

O mulțime de proiecte prind contur, primăvara aceasta, în comuna Ostrov și în satele adiacente. Primarul Niculae Dragomir a vorbit, într-un interviu pentru CTnews, despre proiectele pe care administrația publică locală le are în desfășurare, dar și despre cele care își așteaptă rândul pentru a fi implementate.

Cel mai aproape de finalizare este șantierul capelei mortuare din localitatea Ostrov. Costul investiției se ridică la 1.200.000 de lei, bani proveniți de la bugetul local, însă, după cum afirmă și primarul, o astfel de facilitate este absolut necesară oricărei comunități, indiferent de dimensiunea sa.

Un alt proiect care se materializează rapid este cel de digitalizare a serviciilor publice din cadrul Primăriei Comunei Ostrov. Această inițiativă costă circa 1.850.000 de lei, iar fondurile au fost obținute prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

„Este un proiect integrat, dacă putem spune așa. Pe lângă serviciile publice care pot fi puse la dispoziția cetățenilor, adică relația dintre instituție și constribuabil să fie mult mai la îndemâna și a funcționarului public și a cetățeanului. Mai avem de montat 15 camere de luat vederi, pe lângă celelalte 17 pe care aveam montate în comună”, a mai completat șeful administrației publice locale.

Microbuze electrice pentru transportul elevilor

În același proiect privind digitalizarea serviciilor publice este cuprinsă și amenajarea a două stații de încărcare a autovehiculelor electrice. Acestea sunt menite să vină în sprijinul localnicilor care au deja sau își doresc să își cumpere mașini electrice, dar mai important, cele două stații de încărcare vor fi utile în momentul în care Primăria va intra în posesia unor microbuze electrice destinate transportului de elevi.

„Suntem cuprinși într-un program al Consiliului Județean privind achiziția unor microbuze electrice, care se vor dovedi foarte utile pentru elevii și preșcolarii din comuna noastră. Aceste microbuze ne sunt necesare pentru că transportăm, aproape zilnic, peste 350 de copii din satele adiacente localității Ostrov, unde se află Liceul Teoretic, dar și celelalte unități de învățământ. Astfel că, în acest fel reducem și cheltuielile cu combustibilii fosili, motorină, benzină, iar în același timp se mai reduc și celelalte cheltuieli cu întreținerea acestor microbuze pentru transportul elevilor”, a mai detaliat primarul Niculae Dragomir, pentru CTnews.

Monitorizare video și iluminat stradal modern

Tot pentru perioada care urmează, Primăria Ostrov are în vedere finalizarea proiectului privind modernizarea sistemului de iluminat public. Astfel, pe lângă cele peste 20 de camere video montate în comună în cadrul proiectului pentru digitalizare, a fost schimbat și vechiul sistem de lămpi de pe domeniul public, care nu mai dădeau randament și mai mult decât atât, încărcau inutil factura la energie electrică.

„O parte din modernizarea iluminatului public din comună s-a realizat și anume pentru satele Galița, Gârlița, Esechioi, Bugeac și Almalău, urmând  ca în următoarea etapă să putem accede la următorul program de modernizare a sistemului de iluminat și pentru localitatea Ostrov. Acest proiect l-am realizat cu bani de la Ministerul Mediului, prin Agenția Fondului de Mediu, în valoare de 1.500.000 de lei”, a mărturisit primarul.

În privința importanței acestui proiect, Niculae Dragomir a dorit să sublinieze faptul că, pe lângă sprijinul pe care noul sistem modern de iluminat public îl reprezintă pentru confortul locuitorilor din satele care compun comuna Ostrov, mai apare și avantajul economiei făcute la facturile de energie electrică achitate din bugetul local.

Încep lucrările de asfaltare

Vremea însorită de primăvară este optimă și pentru demararea lucrărilor de asfaltare a mai multor străzi din satele Galița, Gârlița și Esechioi, un proiect care va costa șapte milioane de lei, bani pe care Primăria a reușit să îi obțină prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

„Deja licitația a fost realizată, am predat amplasamentul, urmând ca în următoarea perioadă, cel mult o săptămână, constructorul să se apuce de lucrare”, a completat primarul.

Independență energetică pentru clădirile publice din Ostrov

Modernizarea la Ostrov nu se oprește însă aici. Administrația locală și-a propus să dobândească independența energică, cel puțin pentru imobilele aflate în administrare publică. În acest sens, Primăria a depus documentația tehnică pentru construirea unei centrale fotovoltaice. Investiția se ridică la circa 850.000 de lei, iar fondurile sunt alocate de Ministerul Energiei. Deocamdată, proiectul se află în etapa obținerii avizelor necesare pentru ca lucrările să poată începe.

„În acest fel, reușim să facem o economie la consumul de energie pentru toate clădirile publice care se află pe teritoriul comunei, primărie, școli, grădinițe, dispensar, cămine culturale. Proiect care considerăm noi că ne va ajuta foarte mult în sensul că reducând cheltuielile cu energia electrică, banii pe care economisim astfel putem să îi redirecționăm către alte proiecte și programe pe care le considerăm necesare comunei”, a afirmat primarul Niculae Dragomir.

Pentru că se află administrează mai multe localități care aparțin mediului rural, primarul nu a uitat nici de nevoia gospodarilor de a avea, în sat, o platformă unde să fie colectat gunoiul de grajd, astfel încât poluarea să fie redusă la minim, iar confortul oamenilor și animalelor să intre într-o eră a civilizației și decenței.

Deocamdată, proiectul se află în faza de semnare a contractelor de finanțare. În total, comuna Ostrov va primi de la Guvern fonduri de aproape cinci milioane de lei, prin PNRR, pentru amenajarea acestei platforme atât de necesare.

Comuna Ostrov va avea și sală de sport

Un proiect care aproape a făcut istorie în agenda primarului de la Ostrov este cel pentru construirea unei săli de sport care să deservească cei aproape 1.000 de tineri din comună. Anul acesta, Primăria a reușit să semneze contractul de finanțare pentru această facilitatea cu Compania Națională de Investiții.

Sala de sport, spune primarul, le este necesară mai ales celor aproximativ 750 de elevi de școală primară, gimnaziu și liceu, care învață la Ostrov.

Bani pentru rețeaua de apă și canal din Galița

Administrația publică locală mai anunță că este în stadiu avansat cu proiectul privind sistemul de alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare pentru satul Galița.

„Avem deja aprobată finanțarea. Proiectul este realizat prin Ministerul Dezvoltării, pe Programul Național de Investiții «Anghel Saligny»”, a mai precizat primarul.

Acest proiect va costa, în total, cinci milioane de lei, iar implementarea lui ar trebui să înceapă cândva înainte de finalul acestui an, speră primarul.

Nu în ultimul rând, Niculae Dragomir a vorbit despre un alt proiect pe care și-l dorea de mult materializat, acela de cadastru general, prin programul național inițiat în acest sens de către Agenția Națională de Cadastru.

„Am reușit să accesăm și noi un asemenea proiect, astfel încât avem posibilitatea să facem atât cadastrul pentru terenurile din intravilan, locuințe, cât și pentru terenurile din extravilan”, a încheiat șeful administrației publice locale de la Ostrov.

O agendă deosebit de încărcat, plină de proiecte ambițioase, despre care primarul crede că nu pot fi decât de bun augur pentru locuitorii care l-au creditat cu încrederea lor majoritară la vot, în urmă cu patru ani.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*