Programul evenimentelor pentru celebrarea Zilei Constanței

Orașul Constanța. FOTO Primăria Constanța

Programul dedicat Zilei Constanței este compus din activități comune organizate de Primăria Municipiului Constanța, Instituția Prefectului Județului Constanța, Consiliul Județean Constanța, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Sănătate Publică și al Direcției Județene pentru Sport și Tineret

  1. Maraton de vaccinare anti Covid 19 organizat în Portul Tomis – în autobuzul supraetajat colat cu Capitala Tineretului + Testare Hepatita C. În cadrul Campaniei de vaccinare anti COVID 19 se pot înscrie inclusiv minorii, dar doar însoțiți de un părinte. Programul de vaccinare: sâmbătă 22 mai – în intervalul orar 11.30-20.00, duminică 23 mai – în intervalul orar 10.00-20.00. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Constanța, Instituția Prefectului Județului Constanța, Direcția de Sănătate Publică, Spitalul Județean Constanța, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret
  2. Eveniment pilot „Schimba PET-ul cu Biletul” -organizat vineri, 21 mai. Vor exista 5 puncte de colectare deșeuri reciclabile. În aceste puncte un voluntar va primi 3 deșeuri iar în schimbul acestora  va oferi un bilet de autobuz pentru transportul public în comun în acea zi. Constanța va deveni astfel primul oraș din România care introduce plata transportului public cu deșeuri reciclabile. Campania „Schimba PET-ul cu Biletul” organizată în contextul programului național “Vinerea Verde”, se va desfășura în stațiile CTBUS: Far, Gară CFR, Poarta 2 Port – Tribunal, Cap de linie Tomis Nord, City Park Mall. Organizator – Primăria Municipiului Constanța, Asociația Act for Tomorrow, cu sprijinul FONT Constanța, Kaufland România și Green Ambalaje.
  1. Activități în aer liber – 21 mai

-17.00-18.00 – plimbare cu caiace de agrement pe lacul Tăbăcărie cu plecare de la baza nautică a salvamarilor de lângă City Park Mall;

-18.30-19.30 – plimbare cu bicicletele în cartierul Santa Maria Bay;

-19.00-20.30 – clasă de gimnastică aerobică în zona cartierului Santa Maria Bay.

Organizatori sunt: Direcția Județeană pentru Sport și Tineret cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, Cora City Park Mall, Clubul Județean de Ciclism Constanța, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Nutriție Studi Gym, Asociația Națională a Scafandrilor, Salvamarilor profesioniști Constanța și al instituțiilor publice locale.

  1. 21 mai – eveniment online organizat de Inspectoratul Școlar Județean – desene cu tematica „Orașul Viitorului” și „Mesajul meu pentru Constanța” – clasele primare prezintă sub formă de montaj-film pe panourile publicitare din oraș. Clasele gimnaziale au pregătit înregistrări audio-video „Mesajul meu pentru Constanța” pe canalele de socializare ale instituțiilor partenere în organizarea evenimentului.
  2. Organizare expoziție de icoane „Sfinții Împărați Constantin și Elena – protectorii Constanței”, în perioada 18-23 mai la Muzeul de Artă Populară Constanța.
  3. Eveniment al Fanfarei RAJA pe Faleza Cazino Constanța – Gradenele din fața Comandamentului Flotei – program de 40 de minute – 21 mai, ora 17.00.
  4. Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța – 21 mai, ora 11.00, vernisajul expozițional de Ziua Constanței continuă seria de prezentări ale unor personalități dobrogene și naționale cu expoziția „Constanța de azi, Constanța de ieri: file de istorie”. Expoziția va fi deschisă pentru public, până la jumătatea lunii iunie.
  5. Universitatea Ovidius din Constanța – Facultatea de Arte – eveniment online – Concert canzonette ora 20.00, Recital poezie – ora 16.00, Gală balet – ora 18.00, în perioada 21-23 mai.
  6. Filiala Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România – 21 mai, expoziție de arte vizuale pe holul Primăriei Municipiului Constanța a artiști: Eduard Andrei, Mariana Constantinescu, Ana Maria Ceară, Anca Pașa Deaconu, Marin Deaconu, Constantin Gheorghe, Alexandru Isopescu, Florentin Sîrbu.
  7. Centrul Cultural Județean Teodor T. Burada – 22 mai, ora 19.00, Spectacol extraordinar de folclor dedicat Zilei Constanței, pregătit de orchestra și dansatorii Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoarele Dobrogene” și recitaluri ale unor artiști consacrați.
  8. Muzeul de Artă Constanța – 21-23 mai,

-Expoziția – „IUBESC MAREA”;

-Workshop Portul Popular dobrogean. Recuperarea modelelor arhietipale în designul vestimentar contemporan, în parteneriat cu Palatul copiilor Constanța și Centrul pentru Educație Interculturală Constanța;

-Deschiderea expoziției “Portul popular dobrogean”. Recuperarea modelelor arhietipale în designul vestimentar contemporan.

  1. Complexul muzeal de științe ale naturii Constanța Delfinariu, 21 mai, Cartea Roșie a Mării Negre

-În intervalul orar 10.45-11.00 și 14.45-15.00,  pentru publicul prezent la demonstrațiile delfinilor  se desfășoară prezentarea mamiferelor marine, a celor trei specii de delfin din Marea Neagră, precum și amenințările actuale (poluarea mediului acvatic cu plastic, plase pescăresti, etc);

-Demonstrații cu delfini în prezența publicului vizitator, cu o durată de 20 minute, de luni până vineri, între  orele 11.00 și 15.00.

-Demonstrații cu delfini în prezența publicului vizitator, cu o durată de 20 minute, în zilele de sâmbătă și duminică, de la orele 11.00, 13.00 și 15.00.

  1. Complexul muzeal de științe ale naturii Constanța Planetariu

-22 mai, Constanța și  Soarele prin cercul zodiacal – expoziție

-22 mai, Demonstrații la Planetariu în prezența publicului vizitator, cu o durată de 20 minute cu  prezentarea sistemului solar – luni – vineri, orele 10.15;  11.45, 13.00 și 14.15; sâmbătă și duminică orele 11.45; 13.00; 15.30 și 17.00. – expoziția – diamantele pământului. – Expoziția – navigația astronomică.  Poziționările importante ale Soarelui, pentru un observator situat la ecuator.

  1. Complexul muzeal de științe ale naturii Constanța Microrezervație și Păsări Exotice

–23 mai,  Grădini botanice din România prezente la  Constanța – expoziție foto 23 mai.

–Echitație – plimbări/ manej cu caii și poneii, de luni până duminică, între orele  10.30  – 12.00; 12.30  – 15.00.

–Peisaje acvatice din Deltă – expoziție foto.

–Grădina Zoo – expoziție foto.

  1. Complexul muzeal de științe ale naturii Constanța acvariu

– 22 mai, Acvariu „Policromie în natură!”,

– 22 mai  la Constanța – Ziua Internațională a Biodiversității. Acvariu  „Sesiune  de hrănire a speciilor de pești din patrimoniul secției Acvariu în zilele de luni, miercuri și vineri ora 14.00 – deschis vizitatorilor.

  1. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, – eveniment online

– La sediul instituției  expoziția permanentă a muzeului.

– Blog: Istorii de viață.

– Pe pagina de facebook a instituției muzeale se vor posta zilnic informații despre patrimoniul muzeului de istorie.

-Implementarea proiectului transfrontalier

– Implementare proiect LIVING DANUBE LIMES.

-Lansare website-ul proiectului Black Sea Archaeology, History and Culture Portal – ARHICUP (BSB867), finanțat prin programul „Joint Operational Programme for Cross-Border Cooperation under the European Neighborhood Instrument Black Sea Basin 2014-2020” și promovarea turismul arheologico-cultural al regiunii, prin prezentarea bogatelor comori ale patrimoniului într-un mod coerent și folosindu-se de tehnologii web avansate.

– Metopa nr. 18 – Scenă tipică de luptă (Complexul muzeal „TropaeumTraiani” – Adamclisi)

– Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța continuă seria postarilor 3D, în fiecare zi de luni. – Prezentare on-line: Mormânt de inhumație cu cameră funerară longitudinală, sec. IV – p.Chr., aflat în complexul funerar din vecinătatea Mormântului Hypogeu tomitan.

-Interviuri televizate, descoperiri noi la Mormântul Hypogeum în data de 18 mai 2021 – Constanța TV;

– 21 mai – Expoziție on line: „Constanța in imagini”. Tomis – Constantia-Kustendje- Constanța (de la colonia milesiană la un oraș european) colaj foto-documentar

  1. Teatrul de Stat Constanța, 21-23 mai 2021,

– Avanpremieră „8 Tați” de de Tina MÜLLER, traducerea Ciprian Marinescu, regia artistică: Irisz Kovacs, scenografia: Theodor Niculae.

– Premieră „8 Tați” de de Tina MÜLLER, traducerea Ciprian Marinescu, regia artistică: Irisz Kovacs, scenografia: Theodor Niculae.

– „Crima din strada Lourcine”, comedie muzicală de Eugène Labiche, traducere Violeta Popa, regia Vlad Cristache, scenografia Mădălina Niculae și Andreea Tecla, muzica originală Tibor Cári.

  1. Teatrul pentru copii și tineret Constanța „Căluțul de mare”, 22-23 mai,

-sâmbătă, 22 mai– orele 10.00 și 12.00, „Rățușca cea urâtă” – după H. Ch. Andersen

-duminică, 23 mai  -orele 10.00 și 12.00, „Hansel și Gretel” – după Frații Grimm

  1. Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, 22 mai, de la ora 19.00, spectacolul divertisment “O SOLE MIO”– Acest spectacol este un colaj muzical ce cuprinde cele mai reprezentative arii de operă, operetă, canzonete și cântece de muzică ușoară din creația muzicii italienești, în interpretarea soliștilor și artiștilor lirici ai instituției.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*