Program pe fonduri europene de screening al cancerului colorectal, la Spitalul Județean Constanța

Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Spitalul Județean Constanța

Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, s-au aflat, miercuri, 11 noiembrie, într-o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, ocazie cu care a fost semnat un program pe fonduri europene de screening al cancerului colorectal, de care vor beneficia aproximativ 50.000 de persoane.

„Este un nou program de prevenție pe care l-am semnat împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, după deblocarea acestor programe, odată cu preluarea guvernării. (…) Beneficiari ai acestui proiect sunt aproximativ 50.000 de persoane. Valoarea este de aproximativ 23,7 milioane de lei. Așa cum am spus, acest program este parte dintr-un set de proiecte pe partea de prevenție, în valoare de 117 milioane de euro, cu 350.000 de beneficiari în total. Aici, pentru proiectul demarat de Spitalul Clinic Județean de Urgență, vom avea 50.000 de beneficiari”, a spus Raluca Turcan.

Ea a precizat că astfel de programe vor continua și în următorul exercițiu financiar, având alocate, în total, 675 de milioane de euro pe partea de prevenție.

„Practic, prin acest tip de program se poate face depistare precoce, diagnostic rapid, inclusiv intervenție pentru o boală care are o incidență foarte mare și generează un procent mare de deces prevenibil. De altfel, România se află în top la decesele prevenibile în Uniunea Europeană”, a comentat  vicepremierul.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat că acest se adresează persoanelor vârstnice, care de acum se vor putea testa gratuit la spitalul din Constanța.

„50.000 de persoane vârstnice cu vârstele cuprinse între 50 și 74 de ani vor putea beneficia de serviciile de prevenție medicală pentru testarea cancerului colorectal. Este un test care costă foarte mult în momentul de față. Calculele noastre arată că peste 200 de euro se plătesc pentru astfel de teste, care sunt făcute în regim de prevenție. Așadar, grupul țintă de beneficiari pe care l-am avut în vedere va putea să efectueze acest test în mod gratuit pentru că începând de astăzi la Spitalul de Urgență”, a spus Boloș.

Raluca Turcan a mai menționat că, tot împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța se va deconta achiziționarea de aparatură medicală, în valoare de 7,5 milioane de euro, dintr-un total de achiziție de aparatură medicală pentru întregul județ Constanța, de 37,5 milioane de euro.

„Așa cum am spus, județul Constanța are nouă proiecte. Spitalul Clinic Județean de Urgență are un proiect de 7,5 milioane de euro, iar Spitalul Mangalia are, de asemenea, un proiect de 5 milioane de euro”, a mai declarat Raluca Turcan.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*