Programul „Masa Caldă”, implementat în aproape toate localitățile din județul Constanța

Programul „Masa Caldă”, implementat în aproape toate localitățile din județul Constanța. FOTO Prefectura Constanța

Programul „Masa Caldă”, desfășurat în cadrul Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), a fost implementat în aproape tot județul Constanța, la această oră, conform datelor prezentate de Prefectura Constanța, o singură unitate administrativ teritorială (UAT) neridicând cardurile pentru mese calde.

În județul Constanța, responsabilă de implementarea POAD este Instituția Prefectului. Cu sprijinul specialiștilor din Prefectura Constanța, dar și cu partenerii externi, constant sunt identificate soluții pentru ca toți cei care intră în categoriile de persoane defavorizate și care pot primi carduri pentru mese calde, să beneficieze de acest serviciu.

Potrivit reprezentanților instituției, județul Constanța a primit, în data de 6 noiembrie 2020, un număr de 5.823 de tichete sociale pe suport electronic – carduri pentru mese calde, destinate beneficiarilor finali ai acestei componente a Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate POAD:

  • 5.780 de persoane cu vârsta de 75+ aflate în evidența Casei Naționale de Pensii Publice, cu venituri modeste, mai mici sau egale cu 800 lei, reprezentând indemnizație socială pentru pensionari sau alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite prin casele teritoriale de pensii;
  • 43 de persoane/familii fără adăpost, inclusiv persoane/familii care au fost evacuate și familii cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.

În perioada 11 – 13 noiembrie 2020, Instituția Prefectului Județul Constanța a predat către  UAT- urile din județ cardurile individualizate cu numele și CNP-urile beneficiarilor finali,  pentru a fi distribuite acestora: 2.698 de carduri în mediul urban (46,33 la sută) și 3.125 de carduri în mediul rural (53,67 la sută).

Cardurile sunt alimentate cu 180 de lei lunar, primele viramente fiind efectuate în cursul lunii decembrie 2020, corespunzător ultimelor patru luni din anul trecut, respectiv perioadei septembrie – decembrie 2020. Beneficiarii posesori ai cardurilor de mese calde, pot achiziționa numai hrană gătită, în valoare de cel mult 40 de lei/ zi, de la furnizori de mâncare preparată – unități de alimentație publică din tot județul, indiferent de localitatea de domiciliu.

În prezent, din cele 70 de UAT-uri componente ale județului Constanța:

  • în 58 de UAT-uri programul POAD mese calde este în plină desfășurare: în 27 dintre ele beneficiarii folosesc cardurile atât la nivelul localității de domiciliu, cât și la nivelul altor localități, de unde comandă în mod independent mâncare preparată de la unități de alimentație publică, parteneri afiliați SODEXO, iar în 31 de UAT-uri furnizarea de mese calde se asigură beneficiarilor în cadru organizat prin implicarea primăriilor, în anumite zile din săptămână, prestabilite, prin livrare la domiciliu sau în anumite puncte din localitate, de unde mâncarea este ridicată de beneficiari sau de aparținătorii acestora;
  • la nivelul a 11 UAT-uri (Castelu, Cobadin, Corbu, Dumbrăveni, Horia, Independența, Istria, Lumina, Ovidiu, Saraiu și Tuzla) nu a început încă livrarea de mese calde către beneficiari, deși există intenție și implicare din partea primăriilor, din cauza duratei de operaționalizare a unităților de alimentație publică din aria acestora sau a localităților învecinate. Livrarea meselor calde va începe imediat după ce unitățile de alimentație publică din localitățile amintite sau din cele învecinate se vor înregistra în sistem;
  • un singur UAT, Vulturu, nu a ridicat cardurile pentru mese calde.

„Cu toții am înțeles importanța acestui program, prin intermediul căruia mii de locuitori ai acestui județ au parte de mese calde. Văd foarte multă implicare în rândul colegilor mei, dar și în rândul unora dintre parteneri, iar aici mă refer la emitentul cardurilor – SODEXO, cu care am avut ieri o discuție și cu care am punctat mai multe aspecte importante, cum ar fi autorizarea cât mai rapidă și facilă a operatorilor economici care oferă mese calde prin intermediul cardurilor. De asemenea, mă bucură faptul că foarte mulți agenți economici au răspuns apelului nostru și al autorităților locale. Dacă, la început, în program erau incluse doar 31 de unități de alimentație publică din 6 UAT-uri, acum vorbim de nu mai puțin de 88, care oferă în prezent mese calde beneficiarilor finali din 42 de comunități constănțene.

Am observat o implicare importantă și din partea autorităților locale. Unii primari au făcut tot posibilul ca oamenii din localitățile lor să beneficieze de acest ajutor. Mai sunt și excepții, dar sper că, în foarte scurt timp, și în localități în care programul fie nu a demarat, fie se mișcă mai greu, să vedem o schimbare. Lansez un apel către toți edilii din județ să depună eforturi în acest program, pentru că o fac pentru binele celor care i-au învestit cu încredere. Este păcat ca oamenii să aibă un drept, un beneficiu, dar să nu fie sprijiniți tocmai de cei îndrituiți în acest sens”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*