Primarul Vergil Chițac, urmărit penal de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu

Primarul Constanței, Vergil Chițac

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Alături de acesta se efectuează acte de urmărire penală și față de directorul executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, Alin Vintilă, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, precum și președintele Clubului Sportiv Municipal Constanța, Andrei Talpeș, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, respectiv, șantaj.

Potrivit unui comunicat al DNA Constanța, în cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități – din care făceau parte și Primăria municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (CSM) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), Vergil Chițac, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.

„Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate. Întrucât, prin <<înțelegerea>> unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv, suspectul Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă. În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 de lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța”, se arată în documentul citat.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Vergil Chițac: „Mi-ar plăcea să păstrăm o atitudine demnă și corectă față de această anchetă” – CTnews

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*