Primăria Constanța și firma Polaris, amendate de Garda de Mediu în urma scandalului deșeurilor de luna trecută

Primăria Constanța și firma Polaris, amendate de Garda de Mediu în urma scandalului deșeurilor de luna trecută. FOTO GNM Constanța

Primăria Constanța și societatea Polaris M Holding au fost amendate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu Constanța, cu 50.000 de lei, respectiv, 100.000 de lei, în urma scandalului gunoaielor neridicate înregistrat luna trecută.

Astfel, potrivit GNM Constanța, urmare a numeroaselor petiții înregistrate începând cu a doua jumătate a lunii august 2022, cu privire la disconfortul olfactiv generat de deșeurile municipale neridicate la timp de operatorul de salubrizare, Garda Naţională de Mediu Constanța a derulat acțiuni de control, atât la stația de sortare a deșeurilor din municipiul Constanța, cât și pentru verificarea trasabilității deșeurilor preluate de operatorul de salubrizare și transportate la depozitul ecologic Ovidiu.

Totodată, un control a fost efectuat și la Primăria Constanta, pentru verificarea stadiului implementării obligațiilor ce revin autorităților publice locale, prevăzute prin OUG 92/2021, privind regimul deșeurilor, și pentru verificarea stării de salubrizare a municipiului Constanța.

Conform verificărilor efectuate la stația de sortare și a situațiilor puse la dispoziție pentru perioada ianuarie – iulie 2022, deșeurile municipale și asimilabile din comerț au fost eliminate prin depozitare în procent de circa 98 la sută, fără a fi supuse în prealabil unor operații de tratare.

„S-a constatat că societatea nu a respectat prevederile autorizației de mediu emisă de Agenţia pentru Protecția Mediului Constanța pentru acest punct de lucru, cu privire la obligația de sortare a tuturor deșeurilor generate pe raza municipiului Constanța. S-a aplicat sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 50.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu”, au transmis reprezentanții GNM Constanța.

De asemenea, și controlul care a vizat verificarea trasabilității deșeurilor pe raza municipiului s-a finalizat cu amendă în valoare de 50.000 de lei, pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu care reglementează activitatea de colectare și transport deșeuri municipale și activitatea de salubrizare.

„Echipa de comisari a constatat că transportul deșeurilor colectate din municipiul Constanța se realizează și cu alte autovehicule decât cele specializate și autorizate”, au mai precizat sursele citate.

De asemenea, pentru nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor stabilite prin actul de control anterior, Primăria Constanța a fost sancționată cu amendă în valoare de 50.000 de lei.

„Unitatea administrativ teritorială nu a luat măsurile necesare pentru menținerea curățeniei pe raza municipiului, nu a implementat în totalitate obligațiile prevăzute de OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, nu a încheiat contract pentru valorificarea energetică a deșeurilor rezultate în urma sortării fracției uscate, nu a luat măsuri astfel încât operatorul de salubrizare să transporte la stația de sortare toate deșeurile din containerele destinate colectării fracției uscate de la asociațiile de proprietari”, mai spun reprezentanții GNM Constanța.

Pe lângă sancțiunile aplicate, prin actele de control încheiate s-au stabilit și măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*