Primăria Constanța anunță o atracție inedită pentru turiști și constănțeni: Gardă de onoare la statuia Lupa Capitolina

Constanța va intra, în vara aceasta, pe lista selectă a orașelor turistice în care vizitatorii pot asista la un ceremonial de schimbare a gărzii de onoare. Primăria Constanța organizează, în perioada estivală, un demers „artistic – performativ”, de tip „living history”, intitulat „De Historia Urbis”.

„Zilnic, în perioada 1 iulie – 28 august (59 de zile) între orele 10.00 – 22.00, la statuia Lupa Capitolina din Constanța va fi organizată o gardă de onoare formată din câte doi legionari romani, sub comanda câte unui centurion. Ceremonialul schimbului de gardă va fi organizat din două în două ore, sub forma unui eveniment solemn artistic de inspirație romană”, au anunțat reprezentanții instituției.

Astfel, tot personalul arondat evenimentului – legionari, centurioni, trupe auxiliare, poeți – orator, va purta echipament de tip roman. Schimbul de gardă se va desfășura sub forma unui ritual de sorginte militară romană, sub comanda câte unui centurion, toate comenzile fiind rostite în limba latină. Personajele care vor efectua serviciul de gardă vor face parte din două legiuni (I – Italica și V – Macedonica), deci vor exista două drapele și două acvile diferite, fiecare cu însemnele specifice fiecărei legiuni.

În vecinătatea statuii Lupa Capitolina va fi amplasat un cort militar roman, de unde se va porni cu schimbul de gardă și în care se vor afla centurionul, legionarii, și militarii din trupele auxiliare aflați în schimburile „de veghe” și „de somn”. Pentru fiecare schimb vor fi asigurate serviciile câte unui poet – orator, echipat în ținută civilă de inspirație romană, care va oferi celor interesați informații cu privire la natura evenimentului, date generale despre istoria centrului vechi al orașului precum și indicii și îndrumări spre obiective turistice din zonă.

„Evenimentul va contribui la punerea în valoare a patrimoniului cultural al municipiului Constanța într-un mod solemn și artistic, la valorificarea moștenirii latine, la crearea unui important centru de interes pentru constănțeni și turiști, la generarea eveniment zilnic cu mare impact la public”, a anunțat Georgiana Rusu, coordonatoarea proiectului.

Proiectul se încadrează în criteriile de dezvoltare a turismului cultural – istoric prevăzute în Strategia culturală a municipiului Constanța 2021 – 2031.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*