FOTO VIDEO Clădirea Garnizoanei din Cernavodă, reabilitată și introdusă în circuitul turistic. Primăria se ocupă de restaurare

Clădirea Garnizoanei din Cernavodă, reabilitată de Primărie. FOTO CTnews.ro
Clădirea Garnizoanei din Cernavodă, reabilitată de Primărie. FOTO CTnews.ro

Zeci de bijuterii arhitecturale zac de ani de zile în mizerie, în județul Constanţa. Unele au devenit ruine între timp, altele au fost conservate şi sunt scoase la vânzare pentru proprietari cu dare de mână, care vor să le redea frumuseţea de odinioară. Primăria Cernavodă s-a apucat să-și restaureze Clădirea care a adăpostit Comenduirea Garnizoanei Militare, o “bătrână doamnă” de aproape 100 de ani. Frumoasa construcție din centrul urbei a fost ridicată prin 1930, iar timpul și-a pus inevitabil amprenta pe fața ei. Edilii orașului de pe malul Dunării nu vor să o piardă, așa că s-au apucat de restaurare.

Despre vechimea clădirii vorbește însăși denumirea ei. “Comenduirea Garnizoanei Militare” este o expresie veche, ieșită de mult din uz. “Comenduire” este termenul care desemna “organul militar ce supraveghează îndeplinirea corectă a serviciului de gardă, păstrarea ordinii și a disciplinei într-o localitate, într-o unitate militară sau într-o stație de cale ferată”. În ziua de astăzi spunem “Comanda Garnizoanei”.

Cernavodă a văzut multe povești istorice și de război în existența sa și, prin urmare, nici clădirea istorică nu e străină de ele.  De exemplu, pe 27 august 1944, 42 de vase germane ce veneau dinspre Hârşova au bombardat orașul Cernavodă. Atacul a fost respins cu pierderi grele pentru nemţi. În cursul aceleiaşi zile a fost dezarmată o mare coloană germană motorizată care se îndrepta spre Cernavodă, iar o grupare de vânătoare a comandamentului forţelor fluviale a capturat 14 remorchere, 2 şalupe și 60 de şlepuri germane. La Cernavodă au fost făcuţi prizonieri 10.500 de soldaţi germani, un general, 400 de ofiţeri superiori, vase fluviale, armament greu şi autovehicule. Au murit la datorie 13 militari şi au fost 180 de răniţi.

Clădirea Garnizoanei, cum o știe lumea în Cernavodă, va fi restaurată şi introdusă în circuitul turistic şi cultural al orașului.

“Garnizoana este un vis al fostelor administrații din Cernavodă, este o clădire emblematică pentru oraș, nu a mai fost folosită cu destinație de garnizoană de multă vreme, este o clădire afectată și de seisme și cu unele probleme de stabilitate. Ambiția însă a fost ca să realizăm un complex muzeal la Cernavodă prin completarea actualului muzeu Axiopolis cu o clădire nouă care să deservească și adăpostirea altor dovezi istorice despre continuitatea cetății Axiopolis și a acestui oraș, de milenii. Faptul că Cernavodă este locul unde a fost descoperit Gânditorul de la Hamangia – vorbim de o civilizație de 5 mii de ani – spune ceva despre istoria și despre vestigiile care sunt aici și spune, mai ales, despre obligația comunității de-a pune în valoare acele vestigii istorice pe care le are, acele dovezi.” spune Marian Iordache, consilier al primarului din Cernavodă.

Renovarea unei clădiri vechi și îmbătrânite, care necesită reparații, confort sporit și dotări noi se dovedește a fi un șir lung de operațiuni de complicate, costisitoare și uneori de durată. Reabilitarea presupune aducerea clădirii la parametrii inițiali de funcționare, respectând cu strictețe finisajele și arhitectura originale. Viceprimarul Șerif Cârjali e hotărât.

“O reabilităm; e o zonă reprezentativă în Cernavodă. Este o clădire veche, e chiar în centru, cred că în 7 luni o vom rezolva. Ne-au dat-o cadou pot să zic așa, sub formă gratuită, dar cu condiția să facem muzeu din ea. Este o dărăpănătură acum, arată jalnic, dar se va reabilita și va fi ok. Vreo 7 miliarde vor intra acolo” spune vicele din Cernavodă.

Sunt mulți bani pentru că, de cele mai multe ori restaurarea unei clădiri vechi poate costa mai mult chiar decât construirea de la zero a uneia noi. Cel mai important aspect de care trebuie ţinut seama în momentul în care se porneşte la un astfel de drum este structura de rezistenţă care trebuie să fie trainică. Iar cele mai frecvente probleme ale unei clădiri vechi sunt fundaţia instabilă sau cu infiltraţii, pardoseli şi pereţi cu suprafeţe neuniforme, instalaţiile electrice şi de canalizare vechi, dar și tâmplăria veche, care trebuie înlocuită în întregime. E complicat și costisitor.

“Clădirea are nevoie de consolidare, are nevoie de hidroizolație încă din subsol, de o reamenajare interioară, de o agrementare și folosirea unor materiale care să fie în concordanță cu vechimea clădirii… Este o clădire construită prin 1930 și fiind un capăt de perspectivă al străzii Nicolae Titulescu este foarte vizibilă la intrarea în Cernavodă, de pe pod. În momentul în care intri în Cernavodă, în partea stângă, capătul străzii, practic este acest capăt de perspectivă care este Comenduirea Garnizoanei și care va fi în viitor, muzeu” explică Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Restaurarea şi îngrijirea monumentelor este un domeniu de activitate interdisciplinar, care solicită cunostinţe deosebite din partea celor implicaţi, proiectanţi şi meşteri. Una e refacerea unei imagini pentru momentul prezent, iar altceva este transmiterea obiectului restaurat pe mai departe, generațiilor care urmează. Iar oamenii din Cernavodă exact asta vor pentru clădirea lor istorică, depreciată în bună măsură.

Silviu Bănuță lucrează la Primăria din Cernavodă și s-a ocupat de documentația pentru proiectul restaurării.

“Este șubredă și este încadrată în Clasa de Risc Seismic 1. Nu are încă bulină, dar pe acolo se situează, drept pentru care lucrările de consolidare sunt atât la exterior cât și la interior, sunt de amploare; în mare parte lucrarea se referă la consolidarea clădirii, iar ca și destinație va fi de muzeu. Practic zona Garnizoanei împreună cu Muzeul actual care se află imediat în vecinătatea acestei clădiri, va crea ulterior, o zona de cultură. Se “va cumula” întreaga zona adiacentă. Începem lucrările imediat cum va permite vremea: acum, sau în martie” spune inginerul Bănuță.

Când va fi gata, clădirea Garnizoanei va fi transformată în muzeu de istorie militară. Va adăposti obiecte și documente și despre cele mai importante trei obiective importante ale orașului, respectiv podul “Anghel Saligny”, Centrala Nuclear-Electrică și Canalul Dunăre – Marea Neagră. Fosta “Comenduire a Garnizoanei Militare” se va transforma într-o aripă a muzeului local Axiopolis, unde cultura Hamangia este reprezentată foarte bine și pentru care primăria a realizat un proiect european prin cooperare transfrontalieră. Va fi un complex muzeal mult mai atractiv din punct de vedere turistic,  pentru că Cernavodă are destul de multe lucruri pe care le poate arăta vizitatorilor săi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Constanța NEWS, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

1 Comment

  1. Ar fi recomandat ( dupa ce deja s-a aprobat investitia ) sa se studieze putin proiectul de tehnic de reabilitare a unei cladiri de PATRIMONIU ! Nu fac acum observatii. Sper ca Serviciul Tehnic – Investii, sa citeasca proiectul si sa …constate deficientele si inadvertentele cu cu statutul de cladire istorica ! Nu trebuie sa mutilam ce istoria ne-a lasat !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*