FOTO VIDEO Primăria Cernavodă extinde programul camerelor de supraveghere. Vor fi monitorizate toate zonele importante din oraș

Camere de supraveghere în Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

Primăria Cernavodă dorește să extindă sistemul de monitorizare prin intermediul camerelor de supraveghere. Obiectivul este ca toate zonele importante din oraș să fie astfel urmărite, de la intersecții, la unități de învățământ, parcuri sau clădiri care aparțin de Primărie. Astfel, autorii unor contravenții sau infracțiuni vor fi mai ușor identificați, dar acest sistem de supraveghere poate avea și rolul de a-i educa pe unii cetățeni care vor fi determinați să respecte regulile, știind că cineva îi poate vedea, de exemplu, dacă au aruncat gunoiul în alte zone sau dacă lasă mizerie pe stradă.

Viceprimarul Șerif Cîrjali a povestit pentru CTnews, că au fost montate deja 15 camere de supraveghere, dar proiectul prevede 200 de asemenea sisteme de supraveghere.

S-au montat 15 camere. Conform studiului de fezabilitate, în colaborare cu Poliția Națională s-a ajuns la concluzia că mai trebuie încă 200 de camere montate. Pentru siguranță cetățeanului, într-adevăr trebuiesc montate pentru a monitoriza tot orașul”, a spus Șerif Cîrjali.

Unele dintre aceste camere de supraveghere au fost montate la rampele de gunoi pentru ca autoritățile locale să poată vedea dacă cetățenii selectează corect deșeurilor.

Noi am montat la rampele de gunoi, cele zece care au fost proiectate. Am montat camerele de luat vederi ca să vedem cetățenii cum selectează și chiar unii au fost amendați, cu părere de rău, pentru că nu selectau gunoaiele. Mai punem încă 37 de rampe de gunoi în care la fel vor fi monitorizate și chiar vreau să le punem unele cu voce, un senzor care dacă sesizează că a pus gunoiul lângă, să îi atragă atenția cetățeanului: Vă rog frumos, puneți gunoiul în tomberon”, a explicat viceprimarul din Cernavodă.

Camerele de supraveghere sunt utile și la locurile de joacă, dar pot identifica și persoanele care aruncă gunoaie în alte locuri decât cele special amenajate.

“Montăm camere în toate locurile de joacă pentru că locurile de joacă se distrug. Deci trebuie neapărat să monitorizăm orașul. Și mai este o problemă, cetățenii aruncă gunoaie pe unde vrei și pe unde nu vrei. Găsim de jur împrejurul orașului saci întregi de gunoi. Mai sunt cetățeni care sparg semințe pe bănci și nu își curăță mizerie. Au impresia că cineva stă măture în spatele lor, că suntem obligați.

E vorba și de siguranța cetățeanului, să nu avem mașini sparte, spargeri, furturi. În colaborare cu Poliția Națională am ajuns la concluzia că mai trebuiesc 200 de camere și este o investiție multianuală, nu o putem face într-un singur an”, a explicat Șerif Cîrjali.

El a mai spus că această investiție este realizată cu banii de la bugetul local.

Șerif Cîrjali susține că a observat o schimbare de comportament a cetățenilor după apariția primelor camere de supraveghere.

Am observat acest lucru și cu selectarea gunoaielor. Acum cetățenii chiar selectează în cele 10 rampe și vom da drumul și la celelalte. Știe că cineva î vede, îl urmărește, poate așa putem să

ne educăm. Noi am încercat să nu amendăm, dar se pare că fără amenzi nu se poate. Așa poate monitorizându-l, îi atragem atenția o dată, de două ori atențiea deși la fiecare rampă de gunoi e un panou care spune cum se selectează gunoiul. Sperăm că în timp cetățenii orașului se vor civiliza. Vrem să fim un oraș european”, a mai declarat viceprimarul Șerif Cîrjali.

Directorul executiv al Poliției Locale Cernavodă, Nicolae Șteflea, a explicat cât de mult a ajutat la instalarea acestui sistem în oraș.

Sistemul de supraveghere video al orașului Cernavodă ajută atât Poliția Locală, cât și cetățenii pentru că noi în afară de această monitorizare, avem și patrulă zilnică și se păstrează o colaborare între dispeceratul de monitorizare și patrule din teren. Cu un singur echipaj sau cu două echipaje nu reușim să acoperim toată raza orașului și prin sistemul de supraveghere video putem să vedem și acele zone care nu sunt acoperite de către patrulă”, a spus Nicolae Șteflea.

El a menționat că aceste camere video sunt instalate în majoritatea intersecțiilor din oraș, la instituții de învățământ sau la obiective care aparține Primăriei, cum sunt muzeu, parcuri.

Directorul executiv al Poliției Locale Cernavodă explică și la ce este bun un astfel sistem de supraveghere.

Incidente au fost cam orice natură, începând de la accidente de circulație, până la distrugeri ale unor obiective aparținând Primăriei. Ne-au ajutat foarte mult că am reușit, chiar dacă nu am reușit să suprindem în timp real pe înregistrări, am reușit să identificăm persoanele care sunt dispuse la săvârșirea unor fapte. Ne ajută foarte mult. Dorim să extindem acest sistem.

Extinderea sistemului presupune achiziționarea unui număr de camere și cred că vor în jur de 200. În afară de aceste camere video se va face un upgrade și aici, unde le monitorizăm, update de genul achiziționare de monitoare, partea de storage, servere. Locații mai sunt intersecții din oraș care trebuiesc monitorizate, sunt obiective în derulare ale Primăriei cum sunt parcuri, pe linie de mediu avem aceste rampe de gunoi care se vor monitoriza. Mai sunt și la instituții de învățământ anumite locuri unde o să instalăm. Cam peste tot în oraș”, a mai spus Nicolae Șteflea.

El a mai afirmat că în prezent aceste camere sunt monitorizate cu un dispecer, dar atunci când va fi extins este nevoie de angajarea a încă unei persoane pentru zona de monitorizare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*