Prima cameră din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța dedicată audierii copiilor a fost finalizată

Prima cameră dedicată audierii copiilor din cadrul Parchetului Tribunalului Constanța, finalizată. FOTO Asociația Zi de Bine

Prima cameră dedicată audierii copiilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța a fost finalizată, în mai puțin de o lună de la demararea proiectului „Loc de Bine”. Demersul face parte din proiectul Loc de Bine demarat de Asociația Zi de Bine la începutul acestei luni.

Asociația Zi de Bine susține Ministerul Public şi creează „Loc de Bine”, trei camere dedicate audierii copiilor, în cadrul a trei parchete de pe lângă tribunalele din România, în Constanța, Vrancea și Vâlcea. Astfel, în mai puțin de o lună de la demararea proiectului Loc de Bine, prima cameră din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, a fost finalizată.

Copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni intră tot mai des în contact cu sistemul judiciar din România. În anul 2020, 2.111 copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români, iar în 2019, 2.222 de copii. Adică o cincime din totalul victimelor înregistrate în rechizitoriile parchetelor din România, în decurs de un an. „Loc de Bine” dă șansa desfăşurării audierii minorului după un protocol adaptat vârstei și de către un specialist intervievator, într-un spațiu amenajat specific pentru copii, cu elemente și materiale de sprijin care să îi ajute să își spună povestea, fără riscul retraumatizării.

Suma necesară pentru întregul proiect a fost de 35.000 de euro. Banii au fost investiți în amenajarea și dotarea celor trei camere din cadrul a trei parchete de pe lângă tribunale din România: Constanța, Vâlcea și Vrancea.

Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu alte părți implicate în audiere (procuror, părinte sau polițist), care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică. Fereastra unidirecțională dintre cele două camere permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alți adulți necunoscuți sau care îi reactivează emoțiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice înregistrează mărturia și surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate.

Prima cameră dedicată audierii copiilor din cadrul Parchetului Tribunalului Constanța, finalizată. FOTO Asociația Zi de Bine

Mai mult decât atât, cu ajutorul unui chit care conține o tabletă conectată la camera de audiere, judecătorul poate să asiste de la distanță și să ghideze interviul prin intermediul acesteia, dacă are nevoie de informații suplimentare.

Loc de Bine, cauza lunii februarie a Asociației Zi de Bine, a fost realizată alături de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, care are ca scop sprijinirea prin toate mijloacele a investigării infracțiunilor de violență sexuală, începând cu cele mai vulnerabile dintre victime.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Cameră pentru AUDIEREA copiilor, amenajată în cadrul unui parchet

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*