Povestea Tomisului, de la antic până la laser, expusă prin video mapping în Piața Ovidiu din Constanța

FOTO Ovidiu Oprea

Primul sezon estival fără restricții este pe sfârșite, la fel și timpul rămas până la spectacolul „Tomis – Luminile Istoriei“, un eveniment dedicat Constanței și Dobrogei.

După o lungă perioadă de pregătiri, măsurători la milimetru, schițe, regii, antrenamente și scenarii pentru ca totul să iasă perfect, spectacolul „Tomis – Luminile istoriei“ este aproape gata de pus în scenă pentru a-i încânta pe constănțenii și turiștii care vor fi prezenți în Piața Ovidiu, pe 27 august.

„De aproape două luni lucrăm la repetiții, la scenariu, la absolut tot ce înseamnă acest eveniment. Mai important este că în spatele lui se află o echipă de aproape o sută de profesioniști, oameni pregătiți în domeniu, oameni capabili, care își fac treaba așa cum trebuie și suntem convinși că va ieși un spectacol cu adevărat memorabil“, a precizat Jean Vlad, organizator al „Tomis – Luminile istoriei“

Anticul și modernul, simbolistica și echipamentele ultra moderne, trecutul și viitorul nostru se vor îmbina de această dată într-o armonie deloc întâmplătoare și vor da astfel naștere unuia dintre cele importante spectacole de new art media care au avut loc la malul mării, între zidurile fostei Cetăți Tomis.

Maparea video sau video mapping-ul este un mediu nou, inovator care combină proiecția imaginilor pe diferite obiecte sau clădiri, cu iluzia optică. Această tehnologie de proiecție video are la bază proiectoare profesionale și software specializat care transformă orice obiect sau spațiu într-un mediu virtual interactiv, oferind astfel o experiență inedită spectatorilor. Această tehnologie este atât prezentul, cât și viitorul, fiind un curent new media la nivel internațional, una dintre cele mai apreciate noi tehnologii și creații artistice.

„Evenimentul acoperă o gamă variată de gusturi, are o poveste interesantă în spate, este plin de culoare, de sunet și de emoție. Nu avem nici o îndoială că întregul spectacol nu se va bucura de aprecierea publicului. Și spun asta pentru că știu ce presupune realizarea lui. Vorbim despre dansatori cu foc care vor crea simula lupte din trecutul nostru folosind bile și săbii de foc. Vom avea și dansatori acrobați, care vor dansa pe fațada Muzeului de istorie, suspendați la înălțime, lasere, echipamente ultra moderne pentru video mapping și proiecții laser, instalații de fum, cu ajutorul cărora, dar și a altor efecte, vom crea un «tunel al timpului» foarte spectaculos. În cazul de față, al celor peste 2500 de ani de istorie ai Cetății Tomis și ai Dobrogei în special. Iar acestea sunt doar câteva dintre elementele care vor alcătui întregul eveniment. Celelalte vor fi descoperite doar venind în Piața Ovidiu, pe 27 august“, mai spune Jean Vlad.

Conținutul de video mapping de pe 27 august este un spectacol care îmbină divertismentul cu o componentă culturală – aduce în prim plan istoria vs prezentul, trecutul antic al Tomisului alături de prezentul modern și tehnologizat, și o viziune artistică a viitorului, povestea de peste 2.500 de ani a orașului Tomis spusă de nimeni altul decât Publius Ovidius Naso, „adus la viață“ prin proiecții speciale din spectacolul Tomis – Luminile Istoriei.

Și pentru ca spectacolul să fie total și să satisfacă absolut toate gusturile, seara se va încheia cu un super concert susținut de The Motans. Cu acest prilej, Denis Roabeș promite să îi poarte pe ritmurile muzicii pe toți prezenți într-o incursiune cu suflet și către suflet.

„Tomis – Luminile Istoriei“ este un proiect desfășurat de Asociația Culturală Obsidian finanțat de către Consiliului Județean Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*